Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Патриархът: Наводненията бяха изпитание за човечността ни

24.12.2014

Патриархът: Наводненията бяха изпитание за човечността ниПатриах Неофит отправи Рождественско приветствие в навечерието на Бъдни вечер. Той пожела на всички българи да усетят в душите си евангелския мир.
Отново е Рождество Христово и всички ние, заобиколени от най-близките си хора, с трепет посрещаме радостната вест за Въплъщението на Божия Син, вест, която вече повече от 2000 г. ни изпълва с вяра и надежда, заяви патриархът в обръщението си.

Той призова хората да не затварят очите си и да не отвръщат сърцата си от онези, които са в скърби и притеснения, които боледуват, живеят в нищета или са самотни. "Да им даряваме, без да се щадим, своите усмивки, своето внимание, загриженост и съпричастност", каза още патриарх Неофит.

Той припомни за бедствените наводнения, които през годината сполетяха не едно и две селища в България, "взеха човешки жертви, оставиха скърбящи и сиротни близките на загиналите, а мнозина загубиха имуществото си и най-необходимото за преживяването си".

"Това беше изпитание за всички нас, изпитание за нашата човечност и способност да съчувстваме и състрадаваме, готовност да отделяме от своето, за да облекчим мъката на другия, готовност да отделим от своето време, сили и средства, за да помогнем, да утешим онези, които са в отчаяние и безнадеждност. Тези бедствия бяха и подсещане за всички нас колко несигурно и преходно е всичко в този свят и че когато загубим в един миг всичко, което сме считали за източник на сигурност и щастие, онова, което ни остава, са вярата, надеждата и любовта", заяви главата на Българската православна църква.

Патриарх Неофит пожелава на всички българи да усетят в душите си евангелския мир, към който светиите се стремят цял живот и допълни:

"Празнуваме Рождество Христово всяка година и така не само отдаваме възхвала и благодарение към Господа, Който снизходи в човешка плът заради нас, човеците, но и за да погледнем на живота си и на всичко около нас от вярната гледна точка - тази на вечността. От тази перспектива осъзнаваме, че много от нещата, които са ни се стрували с огромна важност и значение, са преходни и маловажни и че Божествената истина трябва да ни служи като главен ориентир за развитието ни и като общество, и като личности.

С отеческа любов ви пожелавам, скъпи братя и сестри, радостно посрещане на празника Рождество Христово. Нека Христос, чието Рождество по плът ние днес възпоменаваме, да бъде наша обща радост и неизчерпаем извор на надежда и упование в този несигурен и изменчив свят. "Надявай се на Господа, бъди мъжествен, и укрепявай сърцето ти; надявай се на Господа!" (Псалом 26: 14).

Честито Рождество Христово! Благословена и мирна 2015 година!"

Източник: http://dnes.dir.bg
Снимка: http://dnes.dir.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova