Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

"Българската Коледа" помага на 4-годишния Георги

28.12.2014

"Българската Коледа" помага на 4-годишния ГеоргиГеорги е второто дете на Мая Неделчева. 4-годишното момченце се ражда с най-тежката възможна форма на детска церебрална парализа (ДЦП).

Първата бременност на жената минала с усложнения и затова семейството било изключително предпазливо, когато се задало второто дете. Но нещата се оказали още по-лоши. Щерката Магдалена се ражда преждевременно в 7-ия месец. Майката тръгнала за работа с тролей, водите изтекли в градския транспорт и вместо на работа се оказала в болница.

Днес Магдалена е на 9 г. и е жива и здрава. “Лекарите ми казаха, че преждевременно родените момичета се развиват по-добре от момчетата”, казва майката. Още на 1 годинка Маги задминала връстниците си по размери и повече няма здравословни проблеми, но споменът за преживения от семейството ужас остава.

Родителите много искали второ дете. Половин година опитвали да имат бебе и когато успели, всичко били много щастливи. Направили всички възможни изследвания, за да са сигурни, че бебето е здраво.

Докторите дори казали: “Имате прекрасен, здрав мъж”. Георги се родил в края на 9-ия месец, но с цезарово сечение по спешност, защото нещо се объркало в последния момент.
Детето се оплело в пъпната връв и почти се задушило. В резултат на това получило мозъчен оток. “Лекарите ми казаха, че занапред нищо не се знае и толкова”, спомня си майката.

Когато Георги навършил 4 месеца, майка му забелязва, че нещо не е наред. Той не се движел изобщо. Не можел сам да си държи главата изправена или да се опитва да се завърти. Мая веднага го завела на педиатър. Лекарката обаче казала, че няма от какво да се притеснява.

За да успокои страховете си, Мая потърсила помощ в интернет Там открила подобни случаи като този на сина си и разбрала какво му е. Веднага се обадила в друга болница. Там лекарите я посрещнали с репликата:“Вече сигурно са ви казали колко тежко е състоянието на Георги. Той има 3-та степен на ДЦП”. Майката знаела това, но от форумите в социалните мрежи.

Веднага започват рехабилитация в болницата “Св. София”. За да има ефект, на ден трябвало да се правят поне по 5 часа упражнения. А здравната каса не поемала дори половината от рехабилитацията. И затова семейството се обръща към “Българската Коледа”.

“Възпитавали са ме, че да не се справяш сам е вид просия”, разказва майката на Георги. Затова попълва документите, но от срам и неудобство ги подава чак след 1 година.
“А 1 час рехабилитация струва около 25-30 лв. Много хора изкарват толкова за цял ден или дори по-малко. Нямаме такива пари”, споделя майката. Тя работи в банка. Иска да се труди възможно по-дълго, но след 2-3 г. ще се откаже, защото няма да може да се отделя от Георги. “Той е като 5-месечно бебе - не може сам да яде, трябва да му се смила храната, не може сам да седи, а трябва да се подпира на възглавници”, разказва майката.
Цялото семейство помага.

90-годишната прабаба му чете приказки и му пее песнички. “Свикнала съм с мисълта, че родителите ми са млади, но те вече не са. Георги става все по-едър. Скоро майка ми няма да може да го вдига”, казва Мая. Каката Маги понякога гледа братчето си, докато майката е в кухнята. “Показва му картинки от учебниците си. Забавлява го. Не сме обяснили обаче колко тежко е положението. Тя още вярва, че братчето ще се оправи.
Тя още вярва в Дядо Коледа и аз просто не мога да отнема вярата”, казва Мая. Тя продължава да търси отговор на въпроса защо това се случва именно с нейното семейство. “Да не би да сме лоши хора?”, пита се майката.

Винаги е искала да има и трето дете, но се бояла дали и то няма да е болно. “Та ние буквално нямаме ръце да го поемем”, разказва Мая. Тя се опасява, че състоянието на момченцето ще съсипе живота на дъщеря . “Ние няма да сме вечни. И когато ни няма, тя ще трябва постоянно да се грижи за него. Ако е едно дете, то е свободно да изживее живота си, както намери за добре. Ако Маги има още един брат или сестра, поне ще могат двамата заедно да се грижат за Георги”, споделя Мая. На въпроса дали някога е мислила да изостави сина си в дом, е категорична, че това е невъзможно.

Страхува се обаче, че ако “Българската Коледа” спре да помага и рехабилитацията се намали, нещата ще се влошат съвсем. “Грубо казано, си го представям, че ще замръзне в една поза и това е Край!”, казва Мая Неделчева. Лекарите обяснили, че рехабилитацията помага най-много до 6-месечна възраст. После, докато детето навърши 6 г., все още има ефект и в този период упражненията не бива да спират. Георги не може да ходи или да говори, но когато му кажат: “Погали мама или тати”, го прави с лявата си ръчичка, разбира, че е успял и много се радва.

“Искам да вярвам, че той ще се подобри, както дъщеря ми още вярва в Дядо Коледа.”, казва майката на децата, която е истински пример как човешкият дух намира сили, за да превъзмогне страданието и да продължи да живее.

Източник: http://www.24chasa.bg
Снимка: http://www.24chasa.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova