Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Бесарабско село подпомага българската църковна община в Нюрнберг

03.01.2015

Бесарабско село подпомага българската църковна община в НюрнбергНавършиха се две години от създаването на българската църковна община в германския град Нюрнберг. Освен църковна община, в града има бългаско училище, български танцов ансамбъл и сдружение с името „Златен век”, които от много години радват българите от близко разположените градове Нюрнберг, Фюрт, Ерланген и околностите. Всички те си сътрудничат успешно с Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски”. В разнообразните прояви на българските организации много често взима участие и предстоятелят на църковната община свещ. Йордан Пашев. Църковната общност и патриотичните организации бяха инициатори на традиционните празненства за националния празник 3 март и за Деня на народните будители.

Въпреки че активно действа едва от две години, българската църковна общност все още не може да намери подходящо помещение за провеждането на богослужения. При първото богослужение и създаването си общността се помещаваше в историческата ротонда в Алтенфурт, след което за нуждите на българите беше преотстъпен славяно-визатийският параклис „Св. Георги” в Херолдсберг. Там все още се пази православен антиминс, подарен през 1968 г. от Българския патриарх Кирил. Този исторически детайл обаче не успя да привлече българите да идват за богослужение в отдалеченото на 10 км от Нюрнберг градче.

От една година църковната ни община се помещава в евангелската „Epiphanias-Kirche”, недалеч от българското училище в Нюрнберг. За две години енорийският свещеник о. Йордан е извършил 2 кръщения и 2 венчания, както и 3 погребения на българи в града. Но нито едно от тези богослужби не е извършено в „Epiphanias-Kirche”, тъй като интериорът е чисто протестантски и не се харесва на сънародниците ни, те не се чувстват там като в храм. Затова българските енориаши предпочитат да наемат други православни църкви и да канят там българския свещеник за съответното богослужение. Сръбската, румънската и гръцката общности от години имат собствени храмове, дори с енорийски комплекси от зали за беседи, библиотеки и кухни към тях.

Нашата общност в Нюрнберг, както и почти всички наши общности в Западна Европа, няма тези възможности, но е благодарна на малкото, което е постигнала с усилията на своите енориаши. Поръчан е и сега се изработва иконостас за храма, който ще е малък и подвижен, за да може да се премести, ако се наложи.

За Рождество Христово църковната ни общност получи неоценим подарък от семейство Бодлеви – екземпляр от Поучителното евангелие на св. Софроний, епископ Врачански, издадено в Одеса през 1905 г. Дарението е направено със съдействието на агрофирма от с. Твардица (от бълг. Твърдица, Сливенско) в Молдова. Освен ценната богослужебна книга семейство Бодлеви дари на българския свещеник богослужебни одежди, изработени от българите в молдовското село, както и богослужебни съдове, везани покривки и икона на Тайната вечеря за богослужебни нужди. Мирослава Бодлева споделя: „Аз съм от София, а съпругът ми е от бесарабското село Твардица в Молдова. Запознахме се преди 4 години и половина, а от 2 години и половина сме в Германия. Съвсем случайно, чрез Фейсбук, разбрах, че има български църковни общности в Регенсбург и в Нюрнберг. Свекървата ми, Мария Петровна Бодлева, идва с нас на църква от самото начало. По нейна инициатива, след като се прибира в Твардица, организира събиране на средства от хората в селото, за да бъдат закупени най-необходимите неща за църковната ни община в Нюрнберг”.

Българите в молдовското село, организирани от Мария Бодлева, събират и 110 евро за българската православна общност „Св. Теодосий Търновски”. Така едно бесарабско село, в една от най-бедните страни на Европа, подпомага нашата църковна община в Нюрнберг. Това е един вълнуващ пример за българска общност, даден от едно семейство от Бесарабия, редовно посещаващо църквата ни.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova