Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

69 българи получиха шанс за нов живот след трансплантации през 2014 г.

03.01.2015

69 българи получиха шанс за нов живот след трансплантации през 2014 г. Изминалата година беше най-щастливата и най-черната за близо 100 български семейства. През 2014 г. някои от тях загубиха любимите си хора, но дадоха шанс за живот на други, като дариха органите им за трансплантация. Александровската болница е лечебното заведение, което е сред първенците по извършени трансплантации.

През 2014 г. 22-ма българи си отидоха внезапно, но преди това дадоха възможност за ново начало на 69 тежкоболни. Това е своеобразен рекорд за последните години - за сравнение, спасените животи са близо 9 пъти повече, отколкото през 2012 г.

От седем месеца Николай Петков от Стрелча живее с надежда към бъдещето. Трансплантиран му е здрав бъбрек, седмица преди да започне хемодиализа. „Имаш нови надежди, очаквания за живота! Преди това си човек, който кара ден за ден”, обяснява мъжът.

Надеждата се ражда със смъртта на млада жена. Д-р Николай Иванов от сливенската болница е сред лекарите, които трябва да обсъдят с близките възможността да дарят органите на любимия човек. „Винаги на бликзките им казват: той беше добър човек и ако беше жив да го питаме, щеше да се съгласи. Което е доказателство, че в България още има добри хора”, обясни д-р Иванов, който е координатор на екип по донорство към МБАЛ – Сливен.

Агенцията по трансплантация съветва лекарите да следват европейските препоръки и да разширят кръга на потенциални донори. „Ако има един човек на 70 години и дори на 80, но той не е боледувал и имаме един млад човек, който страда от остра чернодробна недостатъчност и има няколко дни жовот, то неговият живот може да бъде спасен”, посочи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова.

В личен план Николай си пожелава за новата година да запази най-ценното, което има - здраве. „И човек да се радва и на малките неща. Не е необходимо да има много”, казва той.

През изминалата година помогнахме на петимама пациенти от Европа да оздравеят, тъй като органите не бяха подходящи за нито един българин. Пациент в мозъчна смърт от Европа също помогна на българин да заживее пълноценно.

Все още в листата на чакащите в България са близо 1000 тежкоболни, които гледат с надежда към идващата нова година.

Източник: http://btvnovinite.bg
Снимка: http://btvnovinite.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova