Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Прочети история на незрящи

13.01.2015

Прочети история на незрящиДостъпът на незрящите до книги на български е сравнително ограничен, особено що се касае до аудиокниги, затова Съюзът на слепите в България стартира инициативата "Подари ми история". Включи се и ти - прочети на глас стихотворение, разказ, повест, роман, научна разработка и т.н., които харесваш, и ги запиши в mp3 формат на компютър, диктофон или телефон. За да е напълно ясно каква е целта на записа, прочети в началото следният текст: "Записът е предназначен за ползване от незрящи и е направен в рамките на инициативата на Съюза на слепите в София "Подари ми история". Съюзът на слепите в България ще публикува историята ти на достъпен за говорещи програми сайт, от който всеки незрящ може да я изтегли.

Кой? - Съюз на слепите в България

Защо? - Незрящите могат да възприемат текстовата информация по три основни начина – чрез брайловата азбука, чрез компютър с помощта на говорещ софтуер и прослушвайки аудиофайлове. Гласът на софтуера звучи електронно и сухо - съвсем различно е да слушаш интересен текст, прочетен от човек, който се старае.

Къде? - Навсякъде

Нужни умения? - Няма никакви ограничения, свързани с възраст, дикция, изразителност и скорост на четенето. Важни са ентусиазмът и съпричастността.

Авторски права? - Инициативата не влиза в противоречие със Закона за авторското право и сродните му права. Чл. 24 от него гласи: "Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо: (...) 10. възпроизвеждането на вече разгласени произведения посредством Брайлов шрифт или друг аналогичен метод, ако това не се извършва с цел печалба".

Какво да прочета? - Организаторите силно препоръчват да се спреш на стихотворение, разказ, повест, роман и т.н., издадени преди повече от 3 г. Това не е срок, предвиден в българското законодателство, а по-скоро толеранс към хората от книжния сектор.

Преди да започнеш, първо провери дали произведението не е налично във фонотеката на Съюза на слепите, както и дали някой друг доброволец вече не те е изпреварил.

Имаш още въпроси? - Прочети внимателно тук. Ако все пак не намираш отговора на своя, пиши на [email protected]

Как да участвам? - Натисни зеления бутон "Ще участвам" и следвай инструкциите на сайта timeheroes.org

Източник: https://timeheroes.org
Снимка: http://www.flickr.com

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova