Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Столична енория обгрижва 400 бедни и самотни хора

11.02.2015

Столична енория обгрижва 400 бедни и самотни хораВ продължение на петнадесет години всяка неделя в социалната кухня към храм „Св. прор. Илия” се раздава обяд на социално слаби, пенсионери, безработни и бездомни от цяла София. За неговата подготовка се грижат доброволци, някои от които започват своята работа в 8 ч. сутринта.

През 1999 г. група от черкуващите се миряни към храма решават, че след св. Литургия освен да ходят на кафе, могат да правят нещо по-полезно. Така ентусиастите започват подготвителни действия по стартирането на социалната кухня. Събират дърва за горене, пари и продукти, с които да се осъществи целият процес по изхранване на нуждаещите се. Обръщат се и към общината, която им предоставя списъци на социално слаби хора от квартала. В началото на съществуването на кухнята да получат обяд идват около 35 души, сега техният брой е почти 400. Средствата за работата на кухнята се събират както от членовете на нейния екип, така и от дарения.

Социалната кухня е само едно от направленията на активния енорийски живот в храм „Св. пророк Илия”. Екипът на кухнята е в основата на новосформираното братство при храма. От 2014 г. функционира Духовно-просветен център, чийто екип от доброволци работи за катехизацията както на черкуващите се енориаши, така и на идващите за безплатен обяд в храма. Специални занимания по вероучение, музика, игри се организират за децата на майките, които идват за безплатен обяд. Екипът на Духовно-просветния център изготвя и Енорийския вестник „Благовестие”, а също е зает с обновяването на електронната страница на Православен храм „Св. прор. Илия”.

Източник: http://dveri.bg
Снимка: http://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova