Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Св. Синод предоставя безплатно своите учебници по Религия

03.09.2020

Св. Синод предоставя безплатно своите учебници по РелигияПреди началото на учебната година Св. Синод на БПЦ съобщи, че вече е издал одобрените от МОН учебници по Религия, съставени от авторски екипи на БПЦ. Църковното ръководство ще предостави изданията безплатно на учителите по Религия в страната, както и на техните ученици. Учебниците на Св. Синод по Религия от първи до пети клас вече са изпратени по епархиите и всяка митрополия трябва да събере заявките на учителите за пособията. Ангажирани са координатори по места, които организират процеса по места (тук).

Министерството на образованието обаче одобри учебниците по Религия на още две издателства. Авторските колективи и на трите комплекта учебници са православни християни. Учителите могат да избират кои учебници да ползват те и учениците им. Тъй като учебният предмет Религия не е сред тези по задължителна подготовка, одобрените от МОН учебници не се предоставят безплатно от държавата, а се закупуват от родителите на децата. Решението на Св. Синод по предоставяне на безплатни учебници на учениците поставя другите издатели в неравностойно положение, коментират представители на голямо издателство, което сега не може да достигне до преподавателите по Религия. Те са се обърнали с писмо до Негово Светейшество патриарх Неофит, за да искат съдействие. Според тях по този начин не се дава възможност за избор на учителите, каквато е идеята при одобряването на учебници от няколко издателства и авторски екипи.

С действията си по осигуряване на учебници по Религия Св. Синод иска да демонстрира загриженост за духовната просвета на българските деца. В същото време обаче представител на конкурентно издателство пита: „Защо Св. Синод не заяви ангажимента си за създаване на учебници от самото начало, а трябваше да се ангажират и други издателства? Усилията и средствата за тези издания са много големи, а сега не ни се дава възможност да реализираме направеното“. Проблемът се задълбочава и от това, че този сегмент от пазара на учебници е изключително малък. Под един процент от учениците в страната изучават Религия.

Осигуряването на учебници по предмета би трябвало да доведе до увеличаване на интереса на учители и родители към преподаването по Религия в училищата, тъй като това беше един от сериозните проблеми в организацията на обучението. Възможността за избор между одобрените учебници също би допринесло за този резултат, за да се преодолее предубеждението, че Църквата иска „да индоктринира“ децата, а не да ги ограмоти в християнското учение.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova