Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Наш сънародник строи паметник и църква от продажба на животните си

07.03.2017

Наш сънародник строи паметник и църква от продажба на животните сиВ полите на Сакар село Българин има много поводи да се гордее. Тук са се родили много българи, които са дали живота си за родината, а един от тях днес им напомня за подвизите на предците си. Откриваме го пред плочата с имената на загиналите жители на село Българин по време на войните. Идеята за нея и реализацията са негови. Хрумнало му преди няколко години.

"Тези хора за какво са умряли, за какво са се били?! За отечеството - нашето! И така ми дойде идеята и започнах", разказва Васил Вълчев.

Плочата струвала 2 000 лева. Тя е открита на Деня на независимостта миналата година. Оттогава обаче много малко хора идват да я видят, дори и на 3-и март.

"Ние сме нация, даже се смеят зад гърба ми. Нашите хора търсят само да има аванта, по нашенски, не нещо да направим, ами гледаме да разваляме. А политиците гледат да са хванат в политиката и да може да са на пост", на мнение е Васил Вълчев.

Въпреки че му е болно, бай Васил продължава да гради за селото си. Започнал преди близо 10 години с възстановяването на църквата. Тя била в окаяно състояние и имала нужда на първо време от заздравявяне. И макар днес да е напълно ремонтирана отвътре и да остава малко за връщането на красотата й от вън, в църквата не влиза почти никой.

Бай Васил обаче не се грижи само за духовното. Негово дело е и пазарчето в село Българин. Идеята била на починалата преди години негова съпруга. Пазарчето излязло 3 000 лева, пари отново заделени от продажбата на животни.

За паметната плоча в село Българин бай Васил има признание от военното министерство. Получил е почетния знак на ведомството. Българите от Българин също оценяват това, което прави. А мечтата на 75-годишния мъж е да довърши ремонта на църквата и да изгради още паметници.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova