Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

“Топъл обяд в извънредна ситуация” - в помощ на нуждаещите се столичани

05.05.2020

“Топъл обяд в извънредна ситуация” - в помощ на нуждаещите се столичаниОт началото на извънредното положение в София се провежда програмата “Топъл обяд в извънредна ситуация”. Целевата програма за града се осъществява от районните кметства, които до края на месец април кандидатстваха за включването си в нея. Заявленията бяха подавани към регионалната дирекция на Държавната агенция за социално подпомагане.

Инициативата “Топъл обяд в извънредна ситуация” е част от пакета мерки за подкрепа на уязвимите граждани в условията на разпространение на Covid-19 в страната. Нейната реализация в различните райони на София вече започна.

По програмата могат да бъдат подкрепени до 170 уязвими граждани. Лица, които поради бедност и продължителна социална изолация, в условията на обявената извънредна ситуация, са в затруднение да осигурят сами прехраната си.

В това число влизат тези с ниски доходи, под линията на бедност, хора над 65 години - без доходи, или с доходи под линията на бедност. Хора, които живеят сами и нямат близки, които да се грижат за тях в условията на извънредното положение, както и лица с трайни физически увреждания.

“214 общини от цялата страна заявиха желание да се включат в програмата от началото на април до 21 април, когато е крайния срок за кандидатстване. От Столичната община, районите могат да кандидатстват самостоятелно. 21 района към момента са изявили желание да реализират дейността на своята територия, 2660 потребители ще могат да получават от 4 май ежедневно супа, основно ястие и хляб в домовете си”, обяснява Анна Ангелова - началник отдел „Програмиране и подбор на операции“ към Агенция за социално подпомагане.

“Програмата протича при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Осигурили сме маски, работни облекла и ръкавици на доставчиците. Храната се предлага в кутии за еднократна употреба. До момента са заявили желание за участие 160 лица. Район “Люлин” има готовност да обхване над 200 потребители, които имат нужда от храна, като има потенциал за включване на още граждани”, обяснява Силвия Миланова - социален експерт към столичния район “Люлин”.

Заложеният период за изпълнение

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova