Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Безплатни очни прегледи за диабетици през ноември

11.11.2021

Безплатни очни прегледи за диабетици през ноемвриБезплатни прегледи за диабетици в 35 населени места организират Българска асоциация „Диабет“ и Байер България. Поводът е Световния ден на диабета, свързаните с него усложнения и профилактиката им.

Инициативата стартира на 4 октомври 2021 г. под мотото „Зрението е всичко. Прегледай се!“ и се продължава до 25 ноември. До момента в специално оборудвания мобилен кабинет на кампанията са прегледани и консултирани от офталмолог 898 пациента с диабет. От тях 463 души вече са имали оплаквания, а при 522 е открита очна патология, която налага лечение.

„България се нуждае от Национална програма за диабета, която да установи, обхване и направлява връзките между отделните процеси в тяхната последователност и взаимовръзка. Трябва да има разписани мерки за профилактика и превенция, стандарти за дългосрочни медицински грижи и лечение, програми за обучение на медицински специалисти и пациенти, правила и средства за контрол и самоконтрол, както и вторична профилактика срещу възникване на усложнения и проследяването им с цел недопускане на влошаване на състоянието и ограничаване случаите на инвалидизация и смърт. Безплатните очни прегледи на хора с диабет са особено важни в условията на ограничения и страх от заразяване на хората от тази рискова група, като ги подпомага за контрол на развитието на увреждания на очите и им посочва пътя на пациента за последващи изследвания и лечение, ако се установи необходимост от такова.“, коментира Майя Викторова, председател на УС на Българска асоциация „Диабет“.

Диабетът е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Над 4 млн. души по света са с намалено зрение вследствие на диабетната ретинопатия. От тях 1 млн. са слепи, а 3,3 млн. имат умерено до тежко увреждане на зрението.

Диабетната ретинопатия уврежда кръвоносните съдове на ретината в задната част на окото. Първоначално в ретината се наблюдават малки кръвоизливи и разширения на капилярите (микроаневризми), постепенно се развиват изменения в съдовата стена, които водят до запушване на кръвоносните съдове и недостатъчно изхранване на ретината. В резултат на това се получават стимули за разрастване на нови съдове, които не са пълноценни и могат лесно да се разкъсат и изкървят.

Лошият контрол на кръвната захар, високото кръвно налягане и високият холестерол увеличават риска от развитие на диабетна ретинопатия и вероятността от загуба на зрение. Първите признаци най-често се изразяват в специфични промени в очните дъна, които са асимптоматични и едва на по-късен етап се засяга зрителната острота. Около 1 на 3 пациенти с диабет има някаква степен на диабетна ретинопатия, а 1 на 10 ще развие застрашаваща зрението форма на заболяването. Затова от съществено значение за ранната диагностика и своевременното лечение са редовните профилактични прегледи при офталмолог.

При хората с диабет може да се засегне и централната част на ретината - макула и да се развие диабетен макулен едем. Перманентно повишената кръвна захар, която често се съпътства и с високо кръвно налягане, води до излив на кръвни елементи и плазма в макулата. Диабетният макулен едем е честа проява на диабетната ретинопатия и може да доведе до значително намаление на зрителната острота. Той може да се развие във всеки стадий на диабетната ретинопатия, но честотата му нараства с увеличаването на тежестта на ретинопатията. Изключително важно е пациентите да потърсят лекарска помощ на време, тъй като това определя и резултата от лечението.

По данни на Международната диабетна федерация в световен мащаб хората с това заболяване са около 463 млн., като се очаква броят им да нарасне до 578 млн. до 2030 г. В България диабетиците са над 500 000, като 40% дори не подозират, че страдат от заболяването.

Източник: https://offnews.bg
Снимка: https://offnews.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova