Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

110 хил. лв. дариха за нов дом за иракско семейство

01.02.2021

110 хил. лв. дариха за нов дом за иракско семействоНад 110 000 лв. помощи събраха съпричастни дарители за Линда и Фреди от софийското село Богьовци. Повечето от тях са под формата на ваучери за храна към семейното ресторантче за традиционна иракска кухня, което Фреди държи на метри от Женския пазар в столицата. Това се случва само месец след като на 19 декември късо съединение подпали дома на живеещите от 26 години у нас чужденци. Къщата им в с. Богьовци вече е срината до основи с помощта на багер и повече от 30 местни доброволци, включили се в разчистването на руините.

Информацията сподели пред "България Днес" Линда Ауани. 58-годишната жена няма думи да опише благодарността си към добрите хора, заели се със задачата да помогнат за изграждането на нов дом и да обезпечат семейството с дрехи, обувки, храна и човешка топлина.

"Надявам се през пролетта да започнем строежа на новата къща на мястото на изгорялата. Над 30 доброволци се събраха за разчистване на руините, дойде и багер, събраха и пари. Нямам думи да изразя благодарността си! Очите ми са изсъхнали от сълзи, но сърцето ми е пълно с радост! Не знам някой друг чужденец да е имал такава подкрепа в България, каквато ние получихме. Това е доказателство, че българинът е толерантен и помага. Думите не ми стигат да изкажа моето щастие и благодарност", не крие своята емоционалност и признателност Линда пред вестника.

Главната задача в близките няколко седмици е да се набави цялата документация, необходима за започването на строежа. Докато новият дом на Линда и Фреди стане факт, съпрузите живеят на квартира в София. Имат син и дъщеря, а фамилията се е увеличила и с двама внуци. Докато Фреди работи повече от 12 часа на ден за приготвяне на иракска храна, която дава срещу ваучери, Линда се труди в областта на интеграцията на бежанците. И двамата познават много хора и това също им помага вълната на съпричастност да се превърне в същинско цунами.

"До края на тази година хората ще могат да си получат ястията срещу ваучера, когато пожелаят. В живота ни никога не сме отказвали помощ и обичаме да правим добро. А сега плача на прекрасните коментари и писма, които получаваме. Много семейства ни предложиха да живеем в къщите им без наем. Финансова и материална подкрепа ни оказаха. След пожара бяхме само с дрехите на гърба, като бежанци. Веднага ни донесоха дрехи и обувки", споделя родената и израснала в Багдад жена, която със съпруга си са православни християни и четенето на Библията е сакрално за тях.

Линда и Фреди са категорични, че са избрали България и ще останат тук до края на живота си. "Още от началото я обичаме. Интегрирахме се много бързо, много приятели българи имаме. Щастливи сме от цялата тази човешка добрина", споделя още благодарната жена.

Източник: https://www.bgdnes.bg
Снимка: https://www.bgdnes.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova