Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Ученици събраха над 4 000 лв. за паното на Строителния в Бургас

28.03.2018

Ученици събраха над 4 000 лв. за паното на Строителния в Бургас4350 лв. събра благотворителна изложба на ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Бургас. Средствата са за реставрация на фасадното пано на Кольо Фичето, което се намира върху сградата на гимназията и е част от културното наследство на града. Кампанията е подета от бивши ученици, които искат да върнат на мозайката предишния й блясък. За възстановяването й трябват близо 15 000 лв.

Изложбата бе открита от директора на училището инж. Даниела Симеонова и областния управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, бивш ученик в гимназията. „Това пано ме грабна още от първия ми ден в това училище. Не познавам бивш ученик на Строителния, който да не е успешен и ще доведем каузата до край“, каза областният управител.

Авторът на паното – Енчо Рачев и неговата съпруга Райна, също присъстваха на изложбата. Председателят на дружеството на художниците в Бургас и радетелят за запазване на културното наследство на града Митко Иванов увери, че реставрацията ще се извършва под прекия надзор на автора.

Близо 90 творби на ученици и дарени от родители участваха в изложбата. Изненадата на вечерта бе картина на известния бургаски художник Красимир Зинин. Като бивш ученик на Строителния той я дари за каузата. Картината бе разиграна на търг и я спечели Николай Николов, председател на Камарата на строителите в Бургас. След като я откупи, той я върна на гимназията като дарение.

Сред гостите на изложбата бе зам.-кметът по строителство Чанка Коралска, главният архитект на Община Бургас арх. Веселина Илиева, собственици на строителни фирми от Бургас и региона, учители, родители.

До момента, заедно със сумата от изложбата, даренията за възстановяване на паното са около 7000 лв. Още 2000 лв. са обещани от Камарата на строителите – ветерани. Много собственици на строителни фирми увериха, че ще преведат средства по сметката на училището и ще купят нужните материали.

Източник: https://www.burgasnews.com

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova