Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Доброволци изградиха нова кислородна инсталация за 9 дни в УМБАЛ Бургас

16.12.2020

Доброволци изградиха нова кислородна инсталация за 9 дни в УМБАЛ БургасВ началото на епидемията в болницата е имало едва две стаи с кислородни системи.

Добронамерени граждани изградиха кислородна инсталация в държавната болница в Бургас. Лечебното заведение е принудено постоянно да обособява нови COVID отделения. Необходим е кислород за тежкоболните пациенти, но такъв не стига до предназначените за коронавирус корпуси.

Група приятели се притичват на помощ. В продължение на 9 дни, облечени в предпазно облекло, полагат неимоверни усилия за сътворяването на инсталацията. Правенето е наложително, защото пет от етажите на болницата са превърнати в COVID отделения, а преди някои от тях са били гастроентерология и не е било нужно използването на кислородни ситеми.

„Започнахме преди около две-три седмици, след като чух коментари на мои близки приятели в болницата, доктори и медицински сестри. С тъга казаха, че не могат да работят, изпитват сериозни затруднения с подаването на кислород и реших да поканя мои приятели и колеги, с които да помогнем с две ръце на първо време”, сподели Владимир Владимиров пред bTV.

„Ситуацията се оказа много сложна. Първоначално започнахме да слагаме клонки на дървото, а трябваше да изграждаме ствола му. Съумяхме да разширим системата и да я направим адекватна на нуждите на болницата”, заяви доброволецът пред bTV.

Процесът на изграждане е бил доста труден, трябвало е да се вземе предвид и изчисли налягането, необходимо, за да достига кислородът до 10-ия етаж на болницата. Двама инженери са се отзовали, за да помогнат за проектирането и изчисленията. Доброволците имат опит с работата с кислород, тъй като са водолази.

За да се реализира разширението, се е наложило доброволец да се промъкне през тясна дупка, а трасето е дълго 23 метра, поясни друг от доброволците - Кирил Кьовторов, пред bTV. Доброволците разказват, че най-важните герои са лекарите, които спасяват човешки животи в тези условия, и ние трябва да сме им благодарни, а ситуацията в отделенията я описват като на война.

Кислородният техник на болницата определи изградената система като много модерна, качествена и сигурна.

„В момента разполагаме с кислород за всеки пациент. В началото не бяхме подготвени, никой не беше подготвен за тази пандемия. Имахме кислород в две стаи в болницата, после ние обединихме усилия да направим още две стаи в болницата, но не беше достатъчно и заради това сме изключително благодарни на фирмата, която самоволно и със собствени средства направи втора захранваща система”, заяви зам.-директорът на болницата д-р Светозар Георгиев.

Източник: https://uspelite.bg
Снимка: https://uspelite.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova