Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Отварят нов център за деца със специални потребности в Бургас

29.11.2019

Отварят нов център за деца със специални потребности в Бургас90 деца и младежи със специални потребности от началото на декември ще получават специализирана помощ в новоизградения и модерно оборудван дневен център в Бургас. Центърът е създаден от общината и е един от петте обекта по оперативната програма „Региони в растеж” в града, а в него ще работят подбрани специалисти.

До преди няколко години сградата на Дневния център беше изоставена, рушаща се постройка. С решение на Общинския съвет тя беше предоставена на нуждите на бургаските деца и младежи с увреждания. След няколко години обновяване и оборудване от 1 декември центърът ще заработи.

„Майките от много години желаят центърът да бъде отворен и активно ни подпомагаха в целия период на неговото изграждане, на неговото оборудване и на неговото обзавеждане. В центъра дневна грижа могат да получат близо 30 деца, а 60 могат да ползват почасово рехабилитационни услуги, работа с психолог и логопед”, заяви за NOVA зам.-кметът на Община Бургас Йорданка Ананиева.

„Имаме сензорна стая. Много сме горди с нея и че успяхме да я оборудваме по най-професионалния начин, с всички необходими кътове за релакс, за изваждане на емоционалното състояние.Ще се ползва от всички деца и младежи - групово или индивидуално. Имаме оборудван медицински кабинет, защото целевата група е такава”, каза Мая Казанджиева, директор на дирекция „Социални дейности,здравеопазване и спорт”.

Има и специален рехабилитационния център, който ще бъде от полза на Тодор, който е с диагноза детска церебрална парализа.

„Много добре се чувствам. Рехабилитацията е на ниво. Намерих приятели”, сподели Тодор Кацаров.

В центъра има и кабинет по трудотерапи. В момента там изработват коледна украса. Според специалистите тези занимания помагат на младежите да разкрият потенциала си.

Доволни са и майките на децата, които вече се познават в процеса на оборудването на центъра. Те също се включват в изработката на коледната украса,като имат възможност да наблюдават отблизо работата на децата си със специалистите.

От общината уточняват, че няма ограничение на продължителността за ползването на социалните услуги от децата и младежите в нужда.

„Докато е необходимо може да ползват тази услуга, включително и като са навършили 18- годишна възраст. Защото при тях изостаналото развитие на практика не определя същите възрастови групи, както при хората, които са с нормално развитие.Повечето хора, които аз познавам и за които се грижим в нашите социални домове са от 26 до 30 години,които обаче са със психиката на дете”, заяви зам.-кметът на Община Бургас Лорис Мануелян.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova