Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Дариха високотехнологичен кувьоз за спасяване на недоносени бебета в МБАЛ Добрич

11.07.2023

Дариха високотехнологичен кувьоз за спасяване на недоносени бебета в МБАЛ ДобричВажна животоподдържаща специализирана апаратура дариха от Фондация „ДОКОВА И ДОКОВ ЗА БЪДЕЩЕ“ на Отделението по неонатология към Многопрофилната болница за активно лечение /МБАЛ/ в Добрич.

„Инкубатор за новородени Isolette C 2000“ е от най-висок клас, доставен от фирма Дрегер и на стойност 15 500 лева. Кувьозът е проектиран да осигури безопасно, контролирано пространство за живот на бебетата, докато жизнените им органи се развиват.

Целта на дарението е да бъде подпомогнато Отделението по неонатология в МБАЛ Добрич в грижите за недоносените деца, които имат нужда от специализирани грижи, каза Ана Тинева, член на Управителния съвет на Фондация “Докова и Доков за бъдеще” по време на предаването на дарението. За нея каузата на фондацията е и лична, понеже има три деца, едно от които също е имало нужда от специална грижа в Отделението по неонатология в София.

Заместник-директорът на МБАЛ Добрич д-р Светла Илиева обясни, че високия клас апаратура, която получават като дарение помага на недоносените да се развият белите им дробове, да наддават физически, както и подпомага транспорта в друго лечебно заведение.

Кувьозите са една част от интензивната единица, която е изключително важна за недоносените, каза д-р Адриана Стефанова, специализант в Отделението по неонатология в МБАЛ Добрич. Функцията му е да поддържа добър температурен контрол, за да може да се вливат медикаменти, да се храни сондово детето и да му бъде осигурен комфорт, влажност, всичко се следи със сензори, които лекарите наблюдават. Впоследствие може да бъде монтирана допълнителна техника за контрол на дихателната и сърдечната дейност, допълва тя.

“За нас наистина е много важно да сме включени в обществото с каузи, една от нашите цели е да помагаме недоносените дечица. Аз също съм майка на три деца. Заложили сме всяка година да се включваме с различни каузи, избираме по-малки градове, където наистина има нужда от помощ”, каза основателата и председател на Управителния съвет на Фондацията Ирина Докова.

Фондацията е учредена в края на 2022 година, финансира се от личния фонд на семейство Докови, както и от други частни инициативи. За следващата година вече е избрана апаратура, ще бъде организирана поръчка и след проучване ще бъде избран и град, където има нужда от дарение.

Между 900 и 1000 бебета се обслужват в Неонатология за година, отделението е оборудвано, но от болницата купуват още техника, както и приемат дарения, каза зам.-директорът на МБАЛ Добрич д-р Илиева. Тя отчете, че раждаемостта е намаляла, като следва националната тенденция, а около ⅓ от децата се раждат недоносени и имат нужда от специални грижи. В отделението има 6 кувьоза от висок клас, които понякога не са достатъчни за покриване на капацитета на отделение.

Източник: https://pronewsdobrich.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova