Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Да подкрепим възстановяването на Голямобуковския манастир в Странджа

13.12.2022

Да подкрепим възстановяването на Голямобуковския манастир в СтранджаМанастирът „Живоприемен източник“ до с. Голямо Буково е единственият оцелял манастир в Странджа. В самия олтар на храма извира аязмо, дало името на св. обител. Днес в непосредствена близост до манастира се издигат внушителните руини на „Метоха“, издигнат в началото на 20 в. от местните жители, когато манастирът е бил действащ. Всъщност там са били монашеските килии, както и стаи за поклонниците. След 9 септември 1944 г. манастирът споделя съдбата на много български свети места и запустява. Използва се известно време за пионерски лагер заради красивата природа. След промените Сливенска митрополия поверява стопанисването му на различни клирици, които изграждат различни малки постройки, някои от които украсяват със стенописи, но тези дейности са хаотични, несъгласувани с Министерството на културата, а естетическият резултат е повече от спорен. Въпреки това потокът от хора, искащи да се поклонят в единствения действащ манастир в Странджа не секва, а аязмото, което извира от олтара, привлича търсещи изцеление и помощ.

През изминалата година беше открит обновеният път до манастира, който дотогава беше трудно достъпен. Четири километровият участък е реновиран по програмата за трансгранично сътрудничество между общ. Средец и турската Пехливанкьой. Сега хората, които искат да посетят Голямобуковския манастир, са много повече, което е радост за о. Александър Янев, който се грижи за св. обител от 2018 г., но и поставя нови предизвикателства за стопанисването ѝ.

Свещеникът събира хора, доказани професионалисти в своите области и приятели на манастира, които сформират Инициативен комитет за набирането на средства за облагородяването на св. обител. Сега с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий първата задача от тяхната програма е да издигнат масивна ограда на лицевата част на манастира. В момента манастирските сгради са лесно достъпни, което поставя проблеми за неговата сигурност. Архитектурният проект за манастирската ограда с порта с арка е дарение. Инициативният комитет се регистрира като гражданско сдружение с нестопанска цел и обещава прозрачност при разходването на събраните средства.

Създаден е и сайт, който да популяризира дейността му и където ще има публична отчетност на разходите.

Ако искате да подкрепите възстановяването на Голямобуковския манастир, посетете за повече информация сайта на св. обител – тук.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova