Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Семинар „Социална свързаност и подкрепа“ в с. Горна Малина

Автор: Весела Игнатова | 26.04.2024

Семинар „Социална свързаност и подкрепа“ в с. Горна МалинаНа 25 април в село Горна Малина стартира проект за популяризиране на социалните услуги сред църковната общност. Той се осъществява с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, Наместник-председател на Св. Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол, а домакини са Центровете за социална рехабилитация и интеграция „Свети Йоан Рилски“ и „Таланти и иновации“, в които се развиват първите социални услуги към Българската православна църква.

Проектът „Социална свързаност и подкрепа“ се изпълнява от Сдружение „Света Богородица“ и е финансиран от Фонд „Социална закрила“, като целта му е да повиши информираността относно социалните услуги и предоставянето им от страна на Църквата.

Двудневният семинар започна с молебен в храм „Успение Богородично“ в с. Горна Малина, отслужен от Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий, с когото съслужиха ставрофорен иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, иконом Серафим Янев, предстоятел на храма и основен инициатор за създаването на социалните центрове, както и свещеници от Елин Пелин и Самоков.

Първият ден от семинара се проведе в конферентната зала на Социалния център „Свети Йоан Рилски“, намиращ се в двора на църквата. Като домакин отец Серафим приветства гостите и сподели, че услугите, които са създадени в двата центъра, са осъществени с благословението и подкрепата на упокоилия се Български патриарх Неофит.

Гости на събитието бяха зам.-министърът на труда и социалната политика г-н Лазар Лазаров, председателят на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика г-жа Деница Сачева, председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова, изпълнителният директор на АКСУ г-жа Виктория Тахова и представители на столичното духовенство.

След откриването бяха представени първите презентации, свързани с регистрацията на НПО и лицензиране за предоставяне на социални услуги. Присъстващите бяха запознати какви са възможностите и методите за създаване на неправителствени организации, както и начините за финансиране на различни инициативи. Подчертано бе, че те са естествени продължители на организираните в храмовете през изминалите десетилетия православни християнски братства. Участниците в семинара изслушаха интересни лекции, активно участваха с въпроси и всички останаха удовлетворени от наученото.

Вторият ден от семинара – 26 април, ще се състои в социалния център „Таланти и иновации“, а участие ще вземат представители на академичната общност – проф. дфн Албена Чавдарова и доц. д-р Костадин Нушев. Предвидени са провеждането на още три подобни семинара в страната.

Снимка: иконом Костадин Тренев

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova