Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Преди 150 години благодетелката на Горна Оряховица основава Женско дружество Просвета в града

30.09.2022

Преди 150 години благодетелката на Горна Оряховица основава Женско дружество Просвета в градаПрез 1872 г. Елена Грънчарова с помощта на девера си Вичо Грънчаров основава Женско дружество „Просвета“ в Горна Оряховица. То се явява своеобразен продължител на дейността на предшестващото Сдружение на жените „Майчина любов“. Основната идея на дружеството е да се ускори развитието на девическото образование в града, което по това време има едва 20-годишна история. За дейността му, устава и целите има твърде малко и оскъдни сведения, които обхващат периода на Възраждането.

Сред неговите членове се отличават имената на Зафири и Вангели Писареви, Кина Минкова, Ана х. Панайотова, Йонка Недева и др. За нуждите на дружеството е поръчан печат, в чиято композиция централно място заемат две стиснати ръце, оградени с маслинови клонки, а между върховете им е изписано името „Просвѣта“. Около този сюжет е гравиран и текстът: „Женско дружество въ Горна Орѣховица“. За свой патронен празник дружеството определя 21 септември – Рождество на Пресвета Богородица.

Елена Грънчарова става негова председателка и постепенно обединява около себе си най-будните и образовани жени в града. „Най-напред привлякох пет-шест членки, дадохме по една турска лира и основахме дружеството. Десетина години дружеството има добър успех“, разказва Грънчарова.

Съпричастни към делата на революционния комитет в Горна Оряховица, Елена Грънчарова и жените от дружеството подпомагат активно дейността му в подготовката на въстанието през 1876 г. На жените от „Просвета“ е възложено и ушиването знамената за въстаниците. Задачата е изпълнена от Елена Грънчарова, сестра й Вангели Шопова и братовчедките им Зафири Писарева и Зойка Обрешкова. Една от ушитите светини, останала известна в историята като Горнооряховското бойно знаме, участва последователно в Априлското въстание, в Руско-турската война 1877-1878, в акта на Съединението и Сръбско-българската война през 1885 г.

Източник: https://www.borbabg.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova