Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Благотворителна вечер за ремонт на храм „Св. Николай Чудотворец” в Горна Оряховица

21.08.2019

Благотворителна вечер за ремонт на храм „Св. Николай Чудотворец” в Горна Оряховица Благотворителна вечер за набиране на средства за неотложен ремонт на църквата организира Църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец”.

Предстоятелят на храма отец Созонт и настоятелите канят представители на местната власт, на бизнеса и всички горнооряховчани, които могат да дадат своят лепта – каквато и да е тя, за спасяване на една от знаковите църкви за Горна Оряховица. Вечерта е в ресторант „Тиролия” на 22 август от 19 часа.

Целта на инициативата е спешно да се съберат 32 000 лева за неотложен ремонт на покрива. Ремонтът е по предписание на Националния институт за недвижимото културно наследство, без чието одобрение не може да се прави нищо по паметник на културата, какъвто е църквата.

От много години храмът, в който са се случили някои от най-важните исторически събития за града, се руши и всички опити да се организира някакъв по-съществен ремонт пропадат. В момента положението е такова, че покривът може и да не преживее тази зима. Гредите са напълно прогнили и при най-малкия дъжд вътре тече, рушат се мазилката и стенописите.

Целта ни е да направим ремонта още преди зимата, иначе се опасявам, че пораженията ще бъдат необратими, обясни отец Созонт, който пое храма тази пролет на Връбница. Поех храма с 5 лева в касата, лично аз съм вложил досега около 2000 лв., помогнаха и хора, за да го постегнем. За покрива обаче пари нямаме, но сме щастливи, че успяхме да получим това разрешение за ремонт, което не се дава лесно за паметници на културата, обяснява още свещеникът. Лично той и настоятелите са разговаряли с много представителите на бизнеса в града и имат уверението, че те ще откликнат, според възможностите си, и ще помогнат за набиране на необходимите средства.

Всяка лепта ще ни бъде от полза. Аз и настоятелите гарантираме, че всички събрани средства, до стотинка, ще отидат за ремонта и няма да бъдат напразно пропилени, казва още отец Созонт.

Църквата „Св. Николай” е съграждана на няколко пъти, първият още през 16 век. По нея в по-ново време са работили Уста Колю Фичето и Захари Зограф. Тук е оригиналът на прословутата приписка на поп Йонко, с която започва градското битие на Горна Оряховица. „1870 октомврий: Нашето село Оряховица се прогласи за град от техни превъзходителства Търновския и Русчушкия паши…”, записва свещеникът Йонко Тревненски.

„Скъпи съграждани и родолюбци, очакваме Вашето присъствие в името на това Свято дело. Нека приведем в дело, славните български думи „Съединението прави силата“! Нека Бог да благослови това велико начинание и Св. Николай Мирликийски Чудотворец да молитвослови пред Христа Спасителя, за доброто на гражданите на град Горна Оряховица! Амин!”, приканват организаторите на благотворителната вечер.

Източник: https://www.diakonia.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova