Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Слепи хора дариха средства за изграждане на храма Св. Иван Рилски в Хасково

21.02.2024

Слепи хора дариха средства за изграждане на храма Св. Иван Рилски в ХасковоПотребителите на Дома за пълнолетни лица със сетивни нарушения в Хасково събраха 895 лева за строителството на църквата “Иван Рилски” в кв. „Орфей“ в града, съобщава сайтът haskovo.live. Инициативата е била на слепите хората от дома, които миналата седмица са поискали от местния свещеник отец Никола Николов кутия, в която всеки да даде своята лепта за градежа на новия храм.

О. Никола (на снимката вдясно), инициатор на строежа на храма, благодари за дарението и написа в профила си във фейсбук: “Нека Бог чуе молитвите ви и ви дарува най-ценния дар - здравето. Искрено ще се моля за вас и близките ви. Свети Иван Рилски Чудотворец да моли Бога за вас!”.

Църквата „Св. Иван Рилски“ ще бъде най-голямата в Хасково. Строежът й е започнал през 90-те години на миналия век, но работата по изграждането върви бавно, защото се извършва с доброволни пожертвования. Огромни усилия за довършването на църквата полага о. Никола. Храмът вече е издигнат и предстои да се довърши покривната конструкция и куполът.

Свещеникът редовно отслужва водосвет в строящата се църква. „Молим се св. Иван Рилски да ни даде сили да довършим това свято дело“, каза свещеника на водосвета в деня на светия български Чудотворец през октомври миналата година. Редовните водосвети в строящия се храм не само дават възможност на вярващите да се молят за здравето и силите на строителите и дарителите, но и за успешното довършване на църквата. Същевременно по този начин се насочва вниманието на обществеността към храма и необходимостта от още средства и материали за него.

През януари т.г. по сметката на храм “Свети Иван Рилски” е имало 151 000 лева, а за довършването на грубия строеж са необходими още 1 милион лева. В началото на годината в социалните мрежи о. Никола благодари на фирмите, които са осигурили бетона и желязото за носещите колони на купола, както и на строителите. Последните средства, събрани за храма, са от благотворителния базар в Областна администрация - Хасково и от читалища, училища и детски градини, които са се включили в благотворителната инициатива.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova