Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Студентки станаха доброволки в COVID-зоните на МБАЛ – Хасково

18.11.2020

Студентки станаха доброволки в COVID-зоните на МБАЛ – ХасковоЧетири студентки, които учат за медицински сестри в хасковския филиал, станаха доброволки в отделенията за пациенти с коронавирус в МБАЛ – Хасково.

Това са Неджибе Али, Найме Ахмед, Айсун Мехмед и Мелин Ибрям, които са в COVID-зоните от началото на месеца. Две от тях са във Вътрешно отделение, а отаналите във Физиотерапията, което беше трансформирано за болни с коронавирус още в началото на пандемията. Момичетата са четвъртокурснички и карат стажа си в хасковската болница.

23-годишната Мелин Ибрям от Хасково е доброволка във Вътрешно отделение. Тя разказа пред Haskovo.info, че е завършила средното си образование на Канарските острови, където е живяла с родителите. След това всички се връщат в България, а Мелин започва да учи за медицинска сестра, каквато е детската й мечта.

„В разгара на епидемията от коронавирус разбрахме, че болницата има голяма нужда от кадри. Тогава ние четирите решихме да станем доброволки. Много съм доволна от работата в отделението“, разказва Мелин. Тя все още не влиза при пациентите с COVID-19, за да свикне с отделението. Дезинфекцира помещенията и помага на медицинските сестри там. Сколо се очаква да започне да влиза и при болните.

Доброволката каза, че не се струхава, защото по принцип е смела във всичко. „Затова уча за тази професия, за да помагам на хората, това е мой дълг“, казва бъдещата медицинска сестра. Според нея още има много хора, които не вярват, че има такова заболяване, но когато човек влезе в отделението и вижда каква е истината. Тя съветва хората да спазват мерките и да се пазят взаимно. За себе си няма притеснения, защото носи защитно облекло, дезинфекцира се, а и навън спазва всички правила.

Когато майка й разбрала, че ще става доброволка в отделение за коронавирус, била против. Мелин обаче я успокоява, а и вкъщи всички спазвали противоепидемичните мерки.

Преди да стане доброволка тя е била на стаж в Медицинския център към болницата. Една от медицинските сестри там се е заразила, а двете били често заедно. След това стажантката си направила тест, който бил отрицателен. Според нея повечето от хората рано или късно ще се срещнат с вируса. Тя се чувствала дори по-спокойна, че работи в COVID-отделение, където взима всички предпазни мерки и казва, че риск има и на други места, където може да не си толкова внимателен.

Всички 26 легла в отделението, където е тя, са пълни с болни. Почти ежедневно има смъртни случаи. Тази сутрин е починал 59-годишен мъж. Въпреки всичко Мелин желае да остане и да продължи да помага на болницата в този критичен момент.

От ръководството на болницата похвалиха пред Haskovo.info доброволките и казаха, че са много доволни от тяхната работа и помощта, която им оказват в тази липса на кадри.

Студентки на филиала са доброволки и в други болници. Такъв е случаят с Златея Чанталиева от Казанлък, която е доброволец в болницата в своя роден град. В димитровградската болница доброволка е Николина Колева, като от 1 декември се очаква да се включи и Aтанаска Костова.

Източник: https://haskovo.info
Снимка: https://haskovo.info

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova