Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Тракийци с ново дарение за неделното училище в Истанбул

07.10.2021

Тракийци с ново дарение за неделното училище в ИстанбулТракийското дружество „Георги Сапунаров“ и читалище „Тракия“ в Хасково изпратиха поредно дарение за българското неделно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Истанбул.

45 ученически раници заминаха за просветното огнище. Всяка от тях е окомплектована с тетрадки, скицници, флумастери, моливи и други учебни пособия. Дарението стана факт благодарение на безкористната финансова подкрепа на Вълчо Баланов, Веско Недев, Ерсин Юсуф и Стойчо Айвазов.

Училището в Истанбул, уредено със съдействието на Генералното консулство на България в града край Босфора, предлага обучение по български език и литература, история, география на България. Часовете се провеждат в съботно-неделни дни в начален, прогимназиален и гимназиален етап. За децата, които не владеят български език, е сформирана подготвителна група. В програмата са включени също извънкласни занимания по рисуване, музика и фолклор.

Две девойки от преминалите през българското училище, вече продължават образованието си в Техническия университет в Истанбул и в Медицинския университет в Текирдаг.

Хасковските тракийци не за първи път подпомагат просветния и духовен център. Чрез дарителски акции, подкрепени от институции, организации и граждани в Хасково, за училището са изпращани учебници и учебни тетрадки, книги, албуми, календари, плакати, знаменца.

Генералното консулство на България в Истанбул изказа благодарност за родолюбивата инициатива на тракийци и за щедрия жест на четиримата дарители. Подаръците ще зарадват децата на тържественото откриване на новата учебна година на 9 октомври в двора на Българската екзархия, която обединява потомците на цариградските българи.

Източник: https://haskovo.info
Снимка: https://haskovo.info

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova