Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Поетеса с благотворително представяне на стихосбирка в памет на Ивайло Балабанов

10.05.2024

Поетеса с благотворително представяне на стихосбирка в памет на Ивайло БалабановПоетесата Петя Цонева, която стана първият носител на наградата „Ивайло Балабанов“ от Националния конкурс за поезия на името на поета, организира благотворително представяне в Пловдив, Хасково и Кърджали на своята стихосбирка „Люлката на живота“.

Събраните средства ще бъдат използвани за издаването на двуезична книга с творби на именития български поет. Изданието, с което ще се отбележи 80-годишнината от рождението на Ивайло Балабанов, ще се разпространява и сред българските общности в чужбина.

Идеята за превод на стиховете на Ивайло Балабанов и за набирането на средства за изданието бе огласена на традиционния за ивайловградското село Хухла културен фестивал „Мистериите на Хухла“, за който Haskovo.info писа. В родното село на незабравимия поет Петя Цонева представи стихосбирката си, срещна се със сестрата на Ивайло Балабанов.

Представянето на книгата на Петя Цонева в Хасково с участието на автора ще бъде на 16 май от 17:30 ч в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“.

„Люлката на живота“ е много специална книга, защото зад нея стои една мощна подкрепа и една много голяма обич от страна на община Ивайловград и кмета на града – Диана Овчарова. За тази книга получих наградата в памет на поета Ивайло Балабанов, каза Петя Цонева.

Петя Цонева е родена в Габрово. Доцент е по английска литература във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на шест книги с поезия: „С крило на земята“ (2010 г.), „Дори да няма врата“ (2019 г.), „Белият час“ (2021 г.), удостоена с наградата „Дамян Дамянов“ и с Априловска награда за най-добра книга на годината в категория „Художествена литература“, „Спасителна песен“ (2022 г.), „Люлката на живота“ (2023 г.), „Око и огледало“ (2023 г.), отличена с Априловска награда за издаване на ръкопис.

Публикува в национални издания, лауреат е на множество национални конкурси, сред които се отличават първите места в конкурсите „В полите на Витоша“, „Яворови дни“, „Добромир Тонев“, „Дора Габе“. Носител е на Славейковата награда за 2021 г., на наградата в памет на поета Ивайло Балабанов през 2022 г. и на наградата „Йордан Кръчмаров“ през 2023 г.

Източник: https://dupnicanews.eu

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova