Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Представяне на книгата „Културна дипломация и международни отношения. Случаят между Италия и България“ (обновена)

09.11.2019

Представяне на книгата „Културна дипломация и международни отношения. Случаят между Италия и България“ (обновена)През 2019 г. се навършват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между Италия и България.

Сред инициативите за отбелязване на тази важна годишнина е представянето на книгата „Културна дипломация и международни отношения. Случаят между Италия и България“ от Федерика Оливарес и Далия Зафирова, организирана от Посолството на Италия в България в сътрудничество с Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките.

Събитието ще се проведе на 11 ноември 2019 г. от 18.00 ч. до 20.00 ч. в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб в София (бул. „Цар Освободител“ № 7). Работни езици са български и италиански.

Книгата ще бъде представена от Стефано Балди (Посланик на Италия в България), Алберто Труеба (Посланик на Аржентина в България) и Кирил Карталов (член кореспондент на Папския комитет за исторически науки и доцент в ИИОЗ-БАН).

В резултат от бавна и прогресивна промяна, дипломацията е дума, която днес може да се използва по различни начини. Трансформацията й е допринесла за множеството аспекти, които надхвърлят традиционната класификация на двустранната и многостранната дипломация. Днес можем да говорим за научна дипломация, икономическа, дигитална, публична, парламентарна, военна, спортна, правна и много други.

Книгата съдържа две есета. Първото (на английски език) с автор Федерика Оливарес, озаглавено „Културната дипломация в променящия се свят“, дава преглед на историята на дипломатическите отношения, като изяснява значението на термини, като „култура“ и „мека сила“, и разглежда някои основи моменти, допринесли за раждането и утвърждаването на самата културна дипломация.

Второто есе (на италиански език) с автор Далия А. Зафирова, озаглавено „Италианската културна дипломация в България“, разглежда някои инструменти и стратегии, приложени през историята в областта на културната дипломация, като се акцентира върху външните действия на Европейския съюз. Втората част от нейният труд проследява ключовите събития на италианската културна дипломация, с фокус върху това как силният и оценен имидж на италианската култура в България има дълбоки корени.

В рамките на събитието ще бъде изложена изложба на исторически фотографии, подготвена от Посолството на Италия в София, в която се преминава през тези 140 години чрез изображения, показващи различните етапи, характеризиращи дипломатическите отношения между България и Италия.

Събитието е осъществено с любезната подкпрепа на Италианската търговска камара в България.

Федерика Оливарес е преподавател по Cultural Planning в Миланския католически университет. Ръководи магистърската програма Progeръководи първата програма на европейско ниво по Cultural Diplomacy and Global CommunicaEon. Основател е на City InnovaEon Lab – международна познавателна платформа за посредничество при Place Branding и Cultural Planning. Вицепрезидент е на Piccolo Teatro в Милано; член е на Управителния съвет на Galleria dell’Accademia във Венеция и на борда на Casa italiana към университета в Ню Йорк. Издател е в Милано и Ню Йорк.

Далия А. Зафирова е завършила Политически науки и международни отношения във Факултета по политически и социални науки към Миланския католически университет. Магистър е по Cultural Diplomacy and Global CommunicaEon към същия университет със
седалище в Рим. Интересува се основно от теми и проблеми свързани с културната дипломация и междукултурния диалог, както и от културните отношения в дигиталната епоха.

Всички приходи от продажбата на книгата ще бъдат дарени в помощ на студенти в неравностойно положение към инициативата Добротворчество на сдружение Милостив (milostiv.org/dobrotvorchestvo-2019).Обновено на 13.11.2019 - от благотворителната разпродажба на книгата бяха събрани 1200 лева, които бяха внесени с сметката на сдружение Милостив и ще бъдат използвани за стипендия през 2020/2021-ва учебна година. Дарението беше регистрирано и в табилцата за дарения на таб "Стипендия 2019-2020" в следната страница - milostiv.org/donations

Снимка: Милостив

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova