Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Кампания за безплатни прегледи за оценка на яйчниковия резерв

25.03.2024

Кампания за безплатни прегледи за оценка на яйчниковия резервНад 15 процента от жените в България, които са в репродуктивна възраст, имат по-малък брой яйцеклетки. Това сочат данните от проучване на нивата на Антимюлеровия хормон. То е направено сред 28 000 жени на възраст от 20 до 41 години. Проучването беше представено от инвитро специалисти в навечерието на празника Благовещение.

Антимилеровият хормон е основен маркер за яйчниковата възраст на жените и е добре да се изследва на млади години, казва д-р Явор Владимиров - репродуктивен специалист. Според представените от него данни близо една пета от жените между 30 и 34 години у нас имат ниска стойност на този хормон. Това означава по-трудно забременяване и риск от спонтанен аборт дори и при инвитро-процедура. Във възрастта 35-39 години този процент стига до 37, което надвишава процентите при американската и корейската популация:

"Което говори, че във времето репродуктивният капацитет на нашата популация от българи намалява по-бързо в сравнение с другите".

Според д-р Владимиров при все повече жени яйчниковата възраст е по-голяма от календарната, което означава и по-малка успеваемост на инвитро-процедурите:

"С днешна дата при момичета, които не плануват да имат дете и все пак яйчниковият резерв е приемлив, се преминава към замразяване на яйцеклетки и трябва да се знае, че това не е като застрахователна полица. И аз винаги съветвам тези момичета да търсят директно забременяване".

От утре в една от столичните инвитро-клиники започва кампания с безплатни прегледи за оценка на яйчниковия резерв при жени между 20 и 40 години. Нужно е предварително записване.

Д-р Владимиров даде следния съвет: "Да мислят за профилактика на репродуктивното си здраве".

Източник: https://bnr.bg
Снимка: Кампания за безплатни прегледи за оценка на яйчниковия резерв

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova