Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Издадоха календар в подкрепа на социален дом

30.12.2020

Издадоха календар в подкрепа на социален домПрез 2021 г. се навършват 185 години от съграждането на най-стария действащ православен храм в Каварна – „Св. вмчк Георги“. Досточтимата годишнина се отбелязва и с превърналите се вече в традиция художествени календари – стенен и джобен формат.

Юбилейното издание на календара е единадесето поред и е част от по-голяма и, вярваме, богоугодна инициатива, чиято основна цел е популяризиране на емблематичния за града храм. Идеята за това принадлежи на каварналията Атанас Димитров – АтаДим, който от години реализира значителен по мащаб проект за съхранение и възраждане на родовата памет за емблематичното за няколко епохи духовно и културно средище.

Тази година търсенето на нови художествени форми за изразяване на конкретното послание намери своя отговор по нов начин. Особен интерес представлява фактът, че многолистният календар включва тринадесет творби, дело на приятелите от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост (ДПЛУИ) в каварненското село Българево. Използвани са различни изобразителни техники, символизиращи разностранните пътища, по които достигаме до вярата и изразяващи едно затрогващо послание за чиста вяра и безрезервна любов.

Надсловът на календара също не е случаен – дванадесети стих от Псалом 89: „Научи ни тъй да броим дните си, че да придобием мъдро сърце“. Мъдростта на сърцето, в конкретния случай, иска да каже: служѝ на ближния, на брата си. Подпомагай бедните, немощните, страдащите, отхвърлените и маргинализираните. Нека християните и днес също свидетелстваме не чрез думите си, а чрез своя живот и дела, вкоренени в истинската вяра.

Благотворителният календар е лимитиран и се разпространява срещу дарение от 10 лв в каварненските храмове и търговски обекти. Събраните средства ще бъдат използвани целево за развитие на творческите работилници на ДПЛУИ.

Тази година, въпреки всичките ѝ специфики, не направи изключение от утвърденото вече правило: тиражираха се два вида джобни календарчета с упътване кога и как се пости през годината. Изображенията отново са дело на приятелите от Дома. Така ползата е осигурена в няколко посоки: освен чисто информативния си характер съдържанието всеки ден ни напомня за поста като едно от средствата за обòжение, което е и смисълът на човешкия живот.

Това благотворително дело нямаше да се осъществи без всеотдайната подкрепа на наши верни съмишленици. Дизайнът на стенния календар е дело на дългогодишен приятел, пожелал да остане анонимен, а малките календарчета за поредна година са изготвени безвъзмездно от Иван Илиев – графичен дизайнер и илюстратор от Бургас.

Тук трябва да отбележим и станалото вече традиционно участие на малкия каварненски храм в голямата годишна класация на Министерството на туризма. Храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна спечели почетното пето място в категорията „Изборът на българите“. Наред с обекти, които пазят история и я показват, на пето място в класацията „Изборът на българите“ е обект, който пази вярата, разпространява я и разпалва родолюбието. Той е и единственият храм в България, класирал се сред първите десет.

На многая и благая лета и дано Бог ни напътства във всеки ден на настъпващата 2021-ва година!

Можете да намерите календара в Каварна в: двата православни храма; работилницата на Арт Студио „Нарния“ (до офиса на „Еконт“), Сити център Каварна; Магазин за прежди и сувенири (до механа „Лозата“), ул „Георги Кирков“ № 8; Супермаркет „Джаза“, ул „Г. С. Раковски“ № 62.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova