Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Млада учителка отглежда и възпитава свои бивши възпитаници

Автор: Милостив | 07.10.2015

Млада учителка отглежда и възпитава свои бивши възпитанициМариана Пенчева се превръща във втора майка за десет деца от крайно бедни семейства, след като институцията, в която са били настанени, затваря врати. Младата жена им осигурява семеен уют и обезпечено детство вече година и половина. Освен че отглежда учениците със собствени средства, тя ги възпитава, учи ги добродетели и на приложни изкуства, развива тяхната артистичност и дарби.

Мариана Пенчева завършва с отличен успех специалностите „Философия” и „Социална философия” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” през 2010 година и по повод студентския празник получава Академичната награда на Община Велико Търново в размер на 5000 евро. Парите тя предоставя на своята сестра, за да подпомогне следването й. Скоро след това Мариана започва работа в училището с пансион в дряновското село Гостилица като учителка на 10 деца, чиито родители са крайно бедни и са ги оставили на седмична грижа в институцията. Бързо се привързва към любопитните и жадни за знания малчугани и дава всичко от себе си, за да ги образова и научи на добри обноски и държание в обществото. Поради недостатъчно финансиране обаче учебното социално заведение затваря врати и малчуганите трябвало да се върнат при семействата си, които нямат средства, за да ги отглеждат.

Тогава 28-годишната учителка решава да се бори за децата и да им осигури нормално детство. „Не приемах, че бедността може да бъде причината да прекъснеш училище. Не исках да мисля затова как щяха да оцеляват тези деца, с които до вчера танцувахме, смяхме се, правихме театър. Не се живее лесно с ограбено детство, макар че се расте бързо. Не е редно, просто не е редно, да оставиш деца с таланти и потенциал да изкарват сами част от прехраната си и да се чувстват хора втора ръка. Как това би било добър старт в живота? Но съдбата понякога се оказва благосклонна и хората, съпричастни на нашата кауза преди, откликнаха отново. Като резултат аз и десет от моите бивши ученици живеем в град Велико Търново и имаме шанса да учим и да бъдем като всички останали деца. Ние не сме институция, център, асоциация или нещо такова. Ние сме доброволци. Ние сме семейство, един нов тип семейство, чиято цел е да възпита чрез положителен пример и изкуство едни добри хора, защото преди да бъдеш лекар, учител, космонавт или какъвто и да е, трябва да си човек”, смята Мариана. Така младата жена успява да уреди необходимите документи, да запише децата в няколко училища в старата столица и вече година и половина отглежда в дома си пет момчета и пет момичета, предимно братя, сестри и братовчеди.

Благодетелката поддържа връзка с родителите им, които не са се отказали от тях, но живеят на ръба на оцеляването и нямат възможност да ги приберат вкъщи. „През цялото време в мислите ми имаше един въпрос, който присъстваше всеки ден – „Как да помогна на децата?”. А децата са нещото, което ме мотивира всеки ден. Учим се взаимно на търпение, на всеотдайност, на обич, на щедрост. Ние имаме толкова, колкото сме получили от хората, готови да ни помогнат в нашето начинание, и сме благодарни. Тепърва преоткриваме доброто, тепърва намираме съмишленици и хора, позитивно настроени към нас, хора, които вярват, че примерът, който даваме, може да бъде последван. Добрини трябва да се правят и благодаря на Бог, че има готови да ни помагат и подкрепят и готови да повярват, че децата не са загубена кауза…, защото всяко дете заслужава щастливо детство и по-добро бъдеще”, категорична е младата учителка.

И въпреки огромните усилия, които Мариана полага, зада осигури на децата всичко необходимо, те имат нужда от учебници и учебни помагала за трети, пети, седми, осми и девети клас, българо-немски и българо-английски речници, тетрадки, раници, спортни екипи, маратонки от 36 до 41 номер, хранителни продукти и перилни препарати. Всеки, който желае да помогне на десетте деца, които Мариана отглежда, може да изпрати своето дарение на адрес: Велико Търново, пощ. код 5000, кв. „Картала”, улица „Иван Момчилов” 40, ет. 3, за Мариана Пенчева.

Допълнителни координати може да се потърсят от автора на оригиналната статия във вестник "Борба" Галина Георгиева на тел: (+359) 62 620526 или на e-mail: georgieva.1991@gmail.com

Източник: http://www.borbabg.com

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova