Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Юбилярите в Момчиловци подариха на селото кът за отдих

15.05.2024

Юбилярите в Момчиловци подариха на селото кът за отдихКът за отдих в Спортния център на Момчиловци подариха юбилярите на селото си. По самобитна традиция от 2002 г. насам всяка година наборите от селото, закръглили 50 години, даряват Момчиловци с обществена придобивка. През годините навършващите половин век са дарявали шадраван, художествено осветление на скалата от песента „Торнал е Тодю на гурбет да иде“, каменен релеф на занаятите и много други придобивки.

Сред обществените дарения на юбилярите са чешма пред кметството от набор 1961 г., набор 1951 г. – художественото осветление на центъра, набор 1944 г. – чешма в центъра, пред музея набор 1947 г. е поставил пано с препускащия юнашки на коня си Момчил юнак, на чието име е кръстено селото. Осветлението на църковната камбанария към храма „Св.св. Константин и Елена“ е от набор 1959 г. Аязмото, което е една от основните забележителности на Момчиловци е благоустроено от дарители. Набор 1965 г. дарява осветена алея на Аязмото, което е една от основните забележителности на Момчиловци. Внушителната порта, която води към него, също е подарък от поредния набор жители на селото, навъртели половин век. С времето придобивките се надграждат една с друга. „Всяко поколение вгражда нещо от себе си в селото“, каза кметицата на селото Сийка Суркова.

Юбилярите по традиция изиграват и наборно хоро на центъра, в същия ден в който селото изпраща абитуриентите си. По традиция те са част от богатата програма на Майските празници на селото. Тази година първо тържествено бяха отбелязани 60-годишнината на Културноисторическия музей в селото и 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски. Програмата продължи с официалното откриване на празника на Момчиловци от кмета Сийка Суркова, който се провежда за 33-ти път.

Предстои храмовият празник на църквата ни “Св. Св. Константин и Елена “ на 21 май. След Божествената Света литургия е предвидена благословена трапеза. 10 % от жителите на Момчиловци празнуват именните си дни на Св. Св. Константин и Елена, посочва Суркова.

На 22 май от 19 ч. Момчиловци ще бъде сцена на театър на сенките от Солун, Гърция. На 23 май по традиция учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и децата от ДГ „Изворче“ ще направят факелно шествие за 24-ти май. След това е съборът край параклис “Св. Св. Константин и Елена” на 25 май.

Източник: https://www.marica.bg
Снимка: https://www.marica.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova