Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

За трети път се провежда пленер Несебър – градът на Пресвета Богородица

10.08.2022

За трети път се провежда пленер Несебър – градът на Пресвета БогородицаПровеждането на пленер „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ се оформя като устойчива инициатива на софийската галерия „Арт Муза“. Той ще се осъществи за трета поредна година от 14 до 22 август 2022 г. в гр. Несебър и през м. септември-октомври в София, като отново проявата е подкрепена от Национален фонд „Култура“. Пленерът ще протече в следните форми: присъствено от 14 до 22 август в гр. Несебър и онлайн – от 14 август до 14 септември 2022 г.

Началото на пленера е на 14 август с рисуване на открито, като приоритетно художниците насочват погледите си към красивите старинни храмове, ситуирани сред възрожденстата архитектура на Несебър. Вечерта на 14 август участниците се включват във вечерното богослужение и в литията с чудотворната икона на св. Богородица, която тръгва от храм „Успение на св. Богородица“ в Несебър и преминава край всички запазени църкви на града. На 15 август те се включват в празничната св. Литургия и общинската програма по случай празника на Несебър.

На 16 август се открива изложбата „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ с творбите от пленера и четене и обсъждане на книгата на д-р Николинка Климукова Църквата „Св. Успение Богородично“ и чудотворната икона на св. Богородица в Несебър. Ще има и дискусия по актуални въпроси по темата в изложбеното пространство „Мелницата“ на ул. „Хр. Кудев“ № 15 в Несебър. По времето на пленера като съпътстващо събитие е откриването на експозицията „Несебър: морски приказки“ на Мария Николова на 17 август в същото презентативно място.

Предоставена е възможност за онлайн участие от 14 август до 14 септември 2022 г., като в този период рисунките се споделят на страницата на пленера и на e-mail: art_muza@abv.bg. Желаещите да бъдат включени в изложбата в София изпращат своите творби в оригинал на адрес: Еконт София, ул. „Г. С. Раковски“ № 73, за Николинка Климукова, тел.: 0877 544 662 – от 1 до 27 септември 2022 г.

Няма възрастови ограничения, нито специални изисквания за материали и размери на творбите. Всички участници, които успешно са се представили и в давата етапа на пленера, заслужено ще получат диплом. През октомври пък се представя изложбата „Пленер „Несебър – градът на Пресвета Богородица“ в галерия „Арт Муза“ в София, която е обогатена с творбите от двата етапа на пленера и ще бъде разпространена и в онлайн пространството.

Можем да споделим една добра практика: рисунки от миналогодишния пленер се предлагат благотворително в посочената столична галерия в рамките на инициативата „Благотворителна изложба за децата от Конкордия“ в периода от 14 юли до 14 септември 2022 г. Конкордия е фондация, част от организацията „Социални проекти с общестенополезна дейност в България, Румъния, Република Молдова, Австрия и Косово“. В България към нея има социален и младежки център „Св. Константин“, Детска къща, Дневен център в София и Семеен център в с. Мали Искър. Срв.: https://www.concordia.bg/.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova