Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Доброволци изчистиха Паталеница и край манастира

08.02.2021

Доброволци изчистиха Паталеница и край манастираЗамърсяването на околната среда в България става все по-сложен и труднорешим проблем, с който всеки един от нас се сблъсква ежедневно. Голяма част от хората се питат – кой цапа толкова много и защо ни харесва да живеем сред боклуци, как може да помогнем на природата, която все по-често започва да се задъхва от нашето безхаберие?

Природолюбители от село Паталеница, Пазарджишко, решиха да вземат инициативата в свои ръце и организираха съботно почистване, което приканваше всеки жител на китното подродопско село да се включи в инициативата.

Въпреки, че се очакваше чистене само през един ден- съботния, нетърпеливи жители и гости на селото решиха да започнат почистването още в петъчния ден. В село Паталеница се намира и единствения родопски манастир в Пазарджишко, точно от тук започна и чистенето на красивото място. Манастирът постепенно започна да добива все по-голяма популярност, но с всички плюсове, които водят след себе си туристите, той се сблъска и с най-големия бич на българския турист – замърсяването с всякакви бутилки, торбички и други принадлежности за хапване и пийване. В района няма контейнери, което води до оставяне на голяма част от донесените боклуци на самите манастирски ливади, което е леко казано дразнещо за местните и другата част от туристите, които искат да се насладят на почивката си без да виждат купища с боклуци.

Същинското чистене на селото се случи в съботния ден. Организаторите на събитието си разпределиха различни локации и започнаха тяхното почистване. Изненада за тях беше и активното включване на децата от селото, които също си бяха харесали различни точки, които да почистят. След дружни усилия и много усмивки всички участници в съботното почистване се поздравиха за добре свършената работа. Почистени бяха места около стадиона на селото, където се намира и красива конна база, мястото има зашеметяваща гледка към Родопите, Стара планина, Средногорието и Пазарджишкото поле. Почистени бяха и пространствата около контейнерите до една от църквите в селото, гробището, пътя за манастира, пътищата към най-новата придобивка на селото 19-метровия кръст на Свети Георги, свързан с историята на Георги Арнаудов, момчето, което обедини хиляди хора в цялата страна. Забелязваха се и много други хора, които старателно почистваха пред къщите си, което беше и една от главните идеи на събитието.

Неделното почистване изненада още повече организаторите. Позакъснели участници бяха решили да продължат с чистенето около манастира. Така събитието бе изменено и от еднодневно чистене се превърна в тридневен маратон.

Източник: https://telemedia.bg
Снимка: https://telemedia.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova