Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Да се включим във възстановяването на храм „Св. Преображение Господне“ в Пазарджик

23.09.2019

Да се включим във възстановяването на храм „Св. Преображение Господне“ в ПазарджикДа помогнем на хората от Пазарджик, които създадоха Инициативен комитет и подеха кампания за възстановяване на храм „Св. Преображение Господне“.

Строежът на храма започва ок. 1859 – 1860 г. и е осветен през вече далечната 1862 г. Впоследствие в неговия двор се разполага първият пансион в Пазарджик за социално слаби и самотни хора. Църквата е действаща до 1994 г., когато избухва пожарът в старата поща (часовниковата кула, която е и символ на град Пазарджик). Тогава се взема решение от църковното настоятелство на храм „Св. Богородица“, под чиято попечителство е и храм „Св. Преображение Господне“, в храма и неговия двор да бъде складиран останалия от старата поща здрав дървен материал. По този начин през следващите ок. 15 г. църковната сграда и дворът са превърнати в склад за строителни материали.

През 2009 г. обаче по нареждане на митрополит Николай и под ръководството на свещениците Петко Еленкин и Атанас Кузев започва разчистване и възстановяване на молитвения дом. С помощта на доброволчески труд строителните материали и натрупаните отпадъци са изнесени. Запазеният керамичен под е почистен и освежен; реставрирани са иконостасът, владишкият трон и два проскинитария; изградена е камбанария; подменена е почти цялата дограма; закупена е нова църковна утвар и нови полилеи; иградени са пътеки тип калдъръм около храма. Междувременно Община Пазарджик озеленява двора със цветя и райграс, а впоследствие са поставени и пейки за отдих. Църквата е върната към живот и става отново действащ храм.

Храм „Св. Преображение Господне“ обаче все още се нуждае от възстановителни дейности. Нуждите включват ремонт на тавана, почистване и обработване на дървените орнаменти над олтара и балкона, възстановяване на местата с нарушена мазилка, възстановяване на оригиналните стенописи около прозорците до тавана, възстановяване на горната част на колоните. Редовните посетели на храма и от Инициативния комитет са поели ангажимент със свои сили и труд да възстановят дървената част от олтара.

Можем да подкрепим храма и подетото от 2009 г. насам светло дело по неговото пълно възстановянане чрез дарение по следната сметка:

Дарителска сметка с титуляр Сдружение Свето Преображение Господне

IBAN: BG53UNCR70001523684525

BIC: UNCRBGSF

На място в храма дарения магат да се оставят в специално поставената за целта дарителска Касичка.

За контакт с г-жа Марияна Янева, касиер на Инициативния кометет: mariana_yaneva©mail.bg.

Източник: https://www.diakonia.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova