Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Дарителска кампания набира 26 000 лв. за спасителен планински дрон с термална камера

01.04.2024

Дарителска кампания набира 26 000 лв. за спасителен планински дрон с термална камераСдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ цели придобиването на специализираната техника, която да се използва в цяла България и е от чувствителна важност за експедитивното локализиране на хора при планински инциденти, но и съкращава времето за издирване на пострадали, локализиране на пожари и наводнения, пренасяне на необходими медикаменти
От почти 10 години Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ оказва жизненоважна помощ на туристи, изчезнали и засегнати от бедствия и катастрофи хора.

През годините Сдружението участва в различни акции, в които издирва и открива хора в беда; локализира пострадали и осигурява безопасното им транспортиране до медицински екипи и органи на реда; участва в гасене на пожари и помощ при спасяване на пострадали граждани; подпомага разчистване след наводнения; помага при засаждане на дръвчета.

Сдружението се включва активно с оказването на помощ на бедстващите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия в началото на 2023 г., за което получава и отличие от Министерство на младежта и спорта.

Групата приятели от туристи, пещерняци, ориентировачи, планинари и активни граждани, която се събира през 2015 г. постепенно се увеличава и днес вече наброява над 40 души с различен опит и професии.

Сред най-важните неща обаче, освен желанието и опита в издирвателните акции, се оказва техническото обезпечаване. То има ключово значение за бързото реагиране и откриване на пострадалите.

Ето защо от Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ инициират дарителска кампания за закупуване на индустриален дрон с термална камера, който съкращава времето за издирване на пострадали, локализира пожари и наводнения, пренася необходими медикаменти преди достигане на спасителни екипи.

Подобни устройства предоставят записи и кадри, които имат значимо приложение за спасяването на животи в усложнени условия – през тъмната част на денонощието, скрити от предмети или затрупани в сгради, на труднодостъпни тъмни и гористи райони.

Дронът, който цели да закупи Сдружението, притежава високочувствителна термо камера и две спомагателни камери, лети при температури от -20°С и има около 40 минути полетно време с един комплект батерии. Моделът е използван в много от европейските спасителни екипи, а устройството ще бъде подкрепено от специално приложение за безпилотни дронове за помощ при планиране и осъществяване на спасителни операции при извънредни ситуации.

За да може Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ да се сдобие с подобно устройство са необходими 26 000 лв. – сума, която е непосилна за доброволната формация. Затова членовете ѝ инициират дарителска кампания, с която да се осигури закупуването на дрон с термо камера, обучение на 15 професионалисти в 4 екипа от професионални и доброволни направления и 3 тренировъчни акции на терен.

Дронът ще бъде позициониран в гр. Пазарджик, но ще се ползва при поискване в цялата страна с пилот на Сдружението.

Можем да подкрепим с дарителски sms с текст на латиница DMS SPASITELI на номер 17 777.

Източник: https://telemedia.bg
Снимка: https://telemedia.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova