Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

Дарителска кампания набира 26 000 лв. за спасителен планински дрон с термална камера

01.04.2024

Дарителска кампания набира 26 000 лв. за спасителен планински дрон с термална камераСдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ цели придобиването на специализираната техника, която да се използва в цяла България и е от чувствителна важност за експедитивното локализиране на хора при планински инциденти, но и съкращава времето за издирване на пострадали, локализиране на пожари и наводнения, пренасяне на необходими медикаменти
От почти 10 години Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ оказва жизненоважна помощ на туристи, изчезнали и засегнати от бедствия и катастрофи хора.

През годините Сдружението участва в различни акции, в които издирва и открива хора в беда; локализира пострадали и осигурява безопасното им транспортиране до медицински екипи и органи на реда; участва в гасене на пожари и помощ при спасяване на пострадали граждани; подпомага разчистване след наводнения; помага при засаждане на дръвчета.

Сдружението се включва активно с оказването на помощ на бедстващите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия в началото на 2023 г., за което получава и отличие от Министерство на младежта и спорта.

Групата приятели от туристи, пещерняци, ориентировачи, планинари и активни граждани, която се събира през 2015 г. постепенно се увеличава и днес вече наброява над 40 души с различен опит и професии.

Сред най-важните неща обаче, освен желанието и опита в издирвателните акции, се оказва техническото обезпечаване. То има ключово значение за бързото реагиране и откриване на пострадалите.

Ето защо от Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ инициират дарителска кампания за закупуване на индустриален дрон с термална камера, който съкращава времето за издирване на пострадали, локализира пожари и наводнения, пренася необходими медикаменти преди достигане на спасителни екипи.

Подобни устройства предоставят записи и кадри, които имат значимо приложение за спасяването на животи в усложнени условия – през тъмната част на денонощието, скрити от предмети или затрупани в сгради, на труднодостъпни тъмни и гористи райони.

Дронът, който цели да закупи Сдружението, притежава високочувствителна термо камера и две спомагателни камери, лети при температури от -20°С и има около 40 минути полетно време с един комплект батерии. Моделът е използван в много от европейските спасителни екипи, а устройството ще бъде подкрепено от специално приложение за безпилотни дронове за помощ при планиране и осъществяване на спасителни операции при извънредни ситуации.

За да може Сдружение „Планинско спасяване – област Пазарджик“ да се сдобие с подобно устройство са необходими 26 000 лв. – сума, която е непосилна за доброволната формация. Затова членовете ѝ инициират дарителска кампания, с която да се осигури закупуването на дрон с термо камера, обучение на 15 професионалисти в 4 екипа от професионални и доброволни направления и 3 тренировъчни акции на терен.

Дронът ще бъде позициониран в гр. Пазарджик, но ще се ползва при поискване в цялата страна с пилот на Сдружението.

Можем да подкрепим с дарителски sms с текст на латиница DMS SPASITELI на номер 17 777.

Източник: https://telemedia.bg
Снимка: https://telemedia.bg

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova