Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Събраха сумата за лечението на Силвия от Динката

18.01.2024

Събраха сумата за лечението на Силвия от ДинкатаПо Коледа за нула време с общи усилия за Силвия се събраха 35 000 евро.

Чудесата се случват край нас, а когато станем част от случването им – каква по-хубава награда от това? 15-годишната Силвия Стоянова от с. Динката след бъбречна трансплантация отново е в дома си в родното село. Сумата от 35 000 евро за медицинската интервенция в Турция събраха добри хора от община Лесичово, и то за броени дни около Коледа.

Семейството от ромски произход от години работи в Кипър. През ноември тази година момичето се почувствало зле. Последвало бързо завръщане в България за търсене на възможност за решаване на здравословния проблем на Силвия. Първо се намесва Бърза помощ в Пазарджик, после следват консултации в болници в Пловдив и София. Лекарите са категорични – нужна е спешна трансплантация, защото и двата бъбрека не функционират.

След кратка хемодиализа в пазарджишката болница, Силвия с майка си – донор заминават за Турция. 27 декември е датата на надеждата и тя се случва. Момичето и майката се чувстват добре, възстановяват се от преживяното – физически и психически. По Коледа чудото се случва в семейството.

Съдбата на Силвия трогва сърцата на малки и големи. Инициативата за доброто дело подема Община Лесичово в лицето на кмета инж. Серьожа Лазаров и заместничката му Веселина Милкова.

- Средствата за лечението на Силвия потекоха като река, припомни здравната медиаторка към Общината Анета Асенова, която също е от Динката.

След поместване на снимката на Силвия във Фейсбук телефоните не престават да звънят с предложения за помощ. Първата сума от 10 000 лева постъпва от жители на ромската махала. Включват се земеделски производители и търговци. Пристигат 5000 лева от работещи в чужбина роми. Евангелската църква дарява 3000 лева, а футболният селски отбор добавя още 1500 лева.

Общинските съветници също се включват в благотворителната кампания. От футболен турнир в Пазарджик, организиран от общинския съветник Станислав Чочков, по сметката на момичето постъпват още 1000 лева.

Коледните базари в селата са подчинени на идеята събраните от продажбите суми да зарадват болното момиче. От калугеровския базар постъпват 753.40 лева, от изнесената пиеса в Церовското читалище – 500 лева, от томболата, организирана от кмета на Динката Александър Стоянов – 700 лева. Идват средства и от коледния концерт с децата от дома в Лесичово. Включват се и децата от детските градини и училищата. Те изработват красотите за базарите. Бабите пък изплитат терлички и ръкохватки за топлото през зимата.

- Не е възможно да се споменат десетките дарители. Случаят „Силвия“ доказа, че всички жители на община Лесичово сме едно цяло, без етническо разделение, заедно в радост и в беда – убедена е здравната медиаторка.

Най-щастлива от всички е Силвия, която сподели: "Чувствам се добре. Благодаря на лекарите, че ме върнаха към живота и на добрите хора, които помогнаха отново да се усмихвам. Радвам се, че всичко мина успешно и сега се възстановявам. Чакам с нетърпение да мине една година и отново да се върна в класната стая, е мечтата на 15-годишното момиче."

Мама Елена, дала частица от себе си на дъщеря си, за да живее, трудно се връща към спомена за преживените тежки дни и часовe.

- Няма по-хубаво от това да видиш отново детето си здраво. Искам да благодаря от сърце на всички лекари и на хората, помогнали за лечението на Силвия. Събраната от тях сума бе допълнена от мои роднини – моя брат, брата на съпруга ми и други, които даряваха по 5 и 10 хиляди лева. Даже със събрани 3000 лева – български пари, купихме лекарства от Турция. Вярвам, че скоро ще възстановим здравето си напълно и ще сбъдваме мечтите си, вълнува се Елена.

Източник: https://zname.info
Снимка: https://zname.info

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova