Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Борбата за нормален живот на Део

19.12.2019

Борбата за нормален живот на ДеоВсеки може да се включи в кампанията и да помогне чрез SMS или с банков превод

Кампанията "Българската Коледа" набира сила, а с нея и надеждата на стотици родители техните деца да получат достъп до рехабилитация. В много случаи, като на 3-годишния Део от Пловдив, от това зависи дали децата ще останат сковани за цял живот вкъщи, или ще растат между връстниците си.

Преди раждането на Деян, нищо не е подсказвало, че го чака двойно изпитание - детска церебрална парализа и микроцефалия. 3 години по-късно безгрижните дни са в историята. Део няма и 8 месеца, когато тревогата се настанява трайно в неговия дом.

"Закъсняха абсолютно всички неща, които трябва да се случат, като заглеждане първоначално, посагяне за играчка", каза майката Ирина Пачелиева.

Тогава майката Ирина предприема поредица от изследвания и разбира, че Део има увреждане на мозъка. "Трудно е много да понесеш новината, че детето ти не е като останалит деца. Изживяваш го всеки ден", каза още майката.

Део расте, но и грижите на Ирина. Здравната каса помага в задължителната рехабилитация, но заради големия брой нуждаещи се деца, помощта е по-малка от полагаемата. Майката трябва да плаща сама част от процедурите, а те струват 1500 лв. на месец.

„БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА”: Борбата за нормален живот на Кристиян

От приятелка Ирина разбира се, че може да потърси помощ от "Българската Коледа". "Каузата е много добра. Подпомага децата да си продължат лечението, защото на родителите им е изключително трудно - доста бързо се случват нещата", заяви тя.

Целта на "Българската Коледа" е да помогне на колкото се повече може повече деца, да наваксат с рехабилитацията. От това зависи физическия и социалния им живот. Всяка процедура е от значение.

Паралелно с физическите упражнения, с Део работи и психолог. Макар и на 3 години, неговата психика отговаря на 10-месечно бебе. "Наблягаме на когнитивно му развитие. Методът, който прилагаме е фортайм, с който чрез играта, му помагам", каза психологът Джулия Петрова.

"Това, което ме крепи, е надеждата. Надявам се, че по Коледа ще се случи чудо и нещата ще потръгнат добре", заяви майката.

Мотото на новото издание на "Българската Коледа" е "Да дарим бъдеще на болните деца". Всеки желаещ може да помогне със SMS на номер 1117.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova