Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Повече от 100 доброволци са участвали за пет седмици в акция по почистване на Младежкия хълм в Пловдив

05.08.2022

Повече от 100 доброволци са участвали за пет седмици в акция по почистване на Младежкия хълм в ПловдивПовече от 100 доброволци са участвали за пет седмици в акция по почистване на Младежкия хълм в Пловдив. За БТА организаторът на инициативата Стоян Стоянов разказа, че идеята е да се възкреси едно прекрасно, но забравено място в града.

На мястото е погребан може би 4-километров парк, който е изграден от каменни алеи и стълбища, паваж и тикли, коментира Стоянов. По думите му той е строен по време на бригадирското движение в периода 1947-1950 година. „От десетилетия е оставен да буренясва и природата просто си го беше завзела. По-старите пловдивчани си спомнят за този парк, но по-младите изобщо не знаят, че съществува, защото всичко беше обрасло в растителност и тръни и беше непроходимо“, разказа инициаторът на акцията.

Доброволците са сезирали през район „Централен“ общинските предприятия „Паркове и градини“ и „Чистота“. Служителите им кастрят тръните, а след тях сме ние, защото настилките и алеите са заровени от пръст, обясни Стоянов. Доброволците разчистват паважа, чистят парапетите от лишеи, мъх и пръст.

В представите си Стоянов вижда парка като идеално място за много голям спектър от дейности. Тук е перфектното място за зелено училище, подходящо е за разходка и спорт, защото това са 4 километра стъпала и алеи – перфектното кардио, смята Стоянов. За по-възрастните хора паркът с множеството дървета, алеи и панорамни площадки е добър за почивка.

Оттук нататък искаме да прокараме идеята за ремонт на това място, защото на много от алеите настилката липсва –умишлено изнесена или още при строежа е останала недовършена, каза Стоянов. Според него е належащо да се направи ремонт на стъпалата, защото фугите липсват и е възможно есенните дъждове да ги разрушат. Това място ние сме го получили даром от нашите дядовци и не е редно да го оставим загробено, допълни Стоянов.

Младежкият хълм е природна забележителност и е първият от пловдивските хълмове, обявен за защитена територия. През него минава единствената детска железница, разкривайки на децата даденостите му. От всички тепета в Пловдив, това е най-високото.

Източник: https://www.bta.bg
Снимка: https://www.bta.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova