Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Кризисен център в помощ на бежанците от Украйна отвори в Пловдив

15.03.2022

Кризисен център в помощ на бежанците от Украйна отвори в ПловдивВ Пловдив отвори Кризисен център в помощ на бежанците от Украйна. Събират се всякакви хранителни и нехранителни продукти, а също така и се осигурява подслон и работа за нуждаещите се. Той се намира в офис на IT фирма.

Центърът се ръководи от украинката Наталия Ерис. "Помагаме на болници и на ветеринарни клиники в Украйна. За тях изпратихме първата партида на инсулин по рецепти на доктори. Общо 22 палета с храна и медицински консумативи. На идващите тук даваме каквото имат нужда, всеки помага с каквото може", споделя тя.

На връщане камионите извозват бежанци. До момента 150 семейства са били подпомогнати да намерят убежище чрез този център.

Заради увеличаващия се брой пристигащи деца в града до края на седмицата ще бъде разкрита и първата у нас украинска детска градина.

Альона е една от малкото украински граждани, които са започнали вече работа у нас. Тя е от Одеса. По професия е програмист и тепърва усвоява българския език.

“Не беше трудно да си намеря работа. Сега работя по 12 часа в кризисния център. Приемам, разпределям и опаковам помощите, които се изпращат оттук към Украйна. Оказвам и психологическа помощ на сънародниците ми, избягали от войната”, разказва Альона.

Аня е пристигнала у нас преди 10 дни с дъщеря си и веднага е започнала да търси работа. Дори утре е поканена на интервю във фирмата, в която ще започне.

“Аз съм счетоводител по професия. Работила съм в сферите на ресторантьорството, мебелното производство, транспортния сектор. Така че мога да бъда полезна. Детето ми е във втори клас. Сега е на онлайн обучение, но смятам да постъпи в българско училище”, казва Аня Будакла.

Кризисният център в Пловдив е помогнал на 150 украински семейства да намерят подслон в града. Все още административни пречки в законодателството у нас препятстват те да си намерят работа.

“Не могат от отдел Миграция да получават все още такава бележка с QR код. Всъщност това е нещо като ЕГН, което им дава право да работят тук и урежда техния статут”, обясни Наталия Еллиас, ръководител на центъра.

Тази седмица в града ще бъде разкрита и първата у нас детска градина за украински деца. Първоначално ще я посещават 10 момичета и момчета. Персоналът в нея ще са украинци.

“Ще бъде назначена сестра, която също е украинка. Учителки, които идват със своите деца и ще говорят на украински в началото, докато свикнат и ще готвят там храна, която до момента са яли, за да се адаптират постепенно към условията в България, за да могат след това да посещават нормалните детски заведения”, поясни Еллиас.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova