Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

20-годишният Костадин от Пловдив се нуждае от помощ

12.01.2024

20-годишният Костадин от Пловдив се нуждае от помощ20-годишен младеж от Пловдив с рядко онкологично заболяване се нуждае от помощ. Костадин Бозуков, който живее в пловдивския квартал Коматево, е диагностициран със Сарком на Юинг. В момента той и семейството му са в турска клиника, а за лечението му са необходими над 160 000 евро.

Допреди два месеца Костадин е живял съвсем нормално. След завършване на училище започва да работи и се издържа сам. През ноември миналата година обаче крайниците му започнали да изтръпват, разказа майката на момчето Мария Бозукова. Момчето е прието в болница по спешност, направен му е ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и го хоспитализират в неврологично отделение.

Така започва ходенето по мъките на семейството. Следва спешна операция.

"Минахме през три диагнози. Първо имаше съмнения за вътрешен кръвоизлив, после за множествена склероза (МС), Гилен-Баре, а след втори ЯМР се установява злокачествено образование, което засяга не само гръбнака, но и белия дроб. Наложи се по спешност да бъде направена гръбначна операция, защото туморът притискаше гръбначния мозък и детето вследствие на това се парализира", обясни майката. По думите ѝ лекарите казват, че оздравяването може да е на 50%, а преживяемостта е до 5 години.

След операцията младежът се прибира вкъщи, а семейството започва да търси други възможности за лечение. Наели физиотерапевт, който да ги раздвижи, след това се свързват с д-р Гюрай Ходжев и заминават за турска клиника. Там се оказва, че трябва да бъде направено ново изследване, за да се докаже диагнозата. Според хистологията, направена в България вероятността за диагноза "Сарком на Юинг" е 66%. Затова пробите на момчето спешно се изследват и в германска лаборатория, откъдето потвърждават тази диагноза.

Докато чакат резултатите от Германия, в Турция започват лечение, тъй като дишането на момчето не било добро. Направени са химиотерапия и лъчетерапия, започва и физиотерапия. След първия цикъл лечение Костадин става на крака.

В момента Костадин ходи с проходилка, но има подобрение в състоянието му и туморът е намалял. В турската клиника се полагат всички усилия, за да може той да проходи и ракът да бъде излекуван.

"Засега имаме назначени 12 химиотерапии, като сумата, поискана от болницата е 160 000 евро. Аз работя в детска градина, мъжът ми е в общинско предприятие, с нашите доходи няма как да осигурим тази сума. Мисля, че всяка една майка ще се бори за детето си. Призовавам всички да ни помогнат и да осъществим нашата мечта Костадин да оздравее", безпокои се Мария Бозукова.

В подкрепа на семейството в Пловдив ще се проведе и благотворителен футболен турнир в подкрепа на младежа. Той е насрочен за 21 януари в зала "Атрим". Фондация „Нощ на ангелите“ също ще помогне на младежа. Но майката се притеснява, че първоначално посочената сума ще набъбне, тъй като заради химиотерапията и вливките, които са веднъж месечно, ще се наложи през по-голямата част от следващата една година момчето и майка му да живеят в близост до клиниката в Турция.

Открита е банкова сметка за дарения и всеки може да помогне, като преведе средства.

Лична банкова сметка в банка ЦКБ:
IBAN: BG68CECB97901033096101
Титуляр: Мария Бозукова (майка на Костадин)

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova