Присъедини се към нас в  Facebook English | Присъединете се към нас 

В Поморие започна XX международен фестивал за православна музика

06.06.2024

В Поморие започна XX международен фестивал за православна музикаВ Поморие започна XX Международен фестивал за православна музика „Света Богородица – Достойно есть“.

В този традиционен вече форум през тази година вземат участие изпълнители от България, Сърбия, Молдова и Австрия. Специално за фестивала, на 5 юни в града беше донесена едноименната икона „Достойно есть“, която се съхранява в Патриаршеския ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“. По време на музикалните дни, от 5 до 9 юни, тя ще остане за поклонение в църквата „Рождество Богородично“ в центъра на Поморие

Фестивалът беше уважен от новия Сливенски митр. Арсений, който в деня на откриването отслужи водосвет за участниците и ги благослови. На откриването присъства и кметът на Поморие Иван Алексиев, който изрази радостта и гордостта си, че музикалното събитие продължава да се организира, въпреки трудностите и превратностите на времето.

Той награди културни дейци, допринесли през годините за утвърждаването на фестивала, между които Йорданка Туджарова, музикален и организационен директор от първото фестивално издание, Старозагорски митрополит Киприан, който е председател на фестивалния секретариат, и др.

Специален гост на събитието беше проф. Мирослав Попсавов, преподавател по хорово дирижиране в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, който възстановява там дисциплината „Църковна музика“. Сред гостите на откриването на юбилейното издание беше и кметът на Община Бургас Димитър Николов.

Сред българските участници са Смесеният хор при Патриаршеска катедрала „Св. Александър Невски“, представителният хор на Старозагорска епархия „Св. апостол Карп“, Хор „Покров на Пресвета Богородица“ при храм „Покров Богородичен“ – София, хор „Ave Musica“ – София, Хор на учителките от Добрич, Смесен хор „Орфей“ – Враца, Православен хор „Св. Климент Охридски“ – София, Академичен народен хор – Пловдив, Академичен камерен хор „Гаудеамус“ при АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Мъжки хор „Стефка Благоева“ – Пловдив, Вокална формация „Мелос“ – Севлиево и др.

Сред международните участници са дамският хор „Ренесанс“ при Академията за музика, театър и пластични изкуства, от Кишинев, Молдова, Детски хор от Панчево и Камерен хор „Лавиринт“ от Зайчар Сърбия, Панчевско сръбско църковно-певческо дружество, Сърбия, N choir от Виена, Австрия.

Международният музикален фестивал ще завърши в неделя, 9 юни, когато в двата храма в Поморие – „Рождество на Пресвета Богородица“ и старинния храм „Преображение Господне“, ще бъде отслужена св. Литургия с участието на хорове от фестивала.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

  1. Всички
  2. Благотворително събитие
  3. Вдъхновяваща новина
  4. Зов за помощ
  5. Искам да помогна

Категории

  1. Всички
  2. Сираци
  3. Деца с увеждания
  4. Хора с увреждания
  5. Стари хора
  6. Приюти
  7. Кухни за бедни
  8. Социално слаби
  9. Хора със здравословни проблеми
  10. Затворници
  11. Бежанци
  12. Православни храмове
  13. Алкохолно и наркозависими
  14. Други

Тип помощ

  1. Всички
  2. Книги
  3. Лечение
  4. Кръводаряване
  5. Играчки
  6. Лекарства
  7. Облекло и обукви
  8. Хранителни продукти
  9. Мебели
  10. Техника
  11. Финансова помощ
  12. Социални събития
  13. Курсове и обучения
  14. Доброволчески труд
  15. Работа срещу заплащане
  16. Подслон
  17. Култура
  18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova