Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Благотворителен концерт на млади музиканти в Болницата в Раднево

18.12.2017

Благотворителен концерт на млади музиканти в Болницата в Раднево Истински професионален концерт изнесоха възпитаниците на НУМСИ “Христина Морфова“ Симон Павлов (пиано) и Милена Гемеджиева (сопран) пред пълната зала в Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов” – Раднево. Водещ на концерта бе вдъхновеният преподавател по пиано в училището Милена Александрова. Едночасовата програма включваше произведения на славянски композитори: Шопен – „Скерцо №1“, романс на Глинка „В кръвта ми гори огънят на желанието“, Рахманинов – Етюд“Картина“, романс на Булахов – „Не събуждай спомените“, Васил Казанджиев – „Токата“. За финал публиката аплодира песен от мюзикъла „Кабаре“. И дори затанцува!

Като музикант от висока класа Симон Павлов избра в програмата да включи и неизпълнявано от него досега произведение – а именно Етюд „Картина“. Увлекателно и емоционално Милена Александрова разказваше на публиката за всеки един от композиторите и за създаването на произведенията. Безкрайно утешаващо душите на публиката прозвучаха интересните факти от живота на Рахманинов. След отхвърлянето на първата му симфония през 1897 г., Рахманинов изпада в депресия, която преодолява с помощта на психиатъра д-р Николай Дал. Благодарение на него вдъхновението на композитора се връща и той създава великия си Концерт за пиано № 2. (1900), след което идват почестите и известността. Това е най-щастливото време в живота на Рахманинов, когато все още живее в любимата си Русия, радва се на творчески възход, пианисти от цял свят мечтаят да свирят втория му концерт, който е посветен на лекаря-спасител.

Публиката следи концерта днес с видим интерес и аплодира младите музиканти и тяхната преподавателка. Музикалните гостувания в Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов” – Раднево, преди Коледа вече стават традиция. Миналата година тук свириха Трио „Реверанс“ и за изпълнението им още се говори.

В празнично украсената зала на болницата макар и за час влязоха духът на музиката и на младостта. А те са лечебни духове, знаят запознати. Прекрасни бяха пожеланията към всички в края на концерта от лъчезарната преподавателка Милена Александрова – да посрещнем Коледа с вяра и надежда, сред близките си, които ни подкрепят в радост и тъга, да укрепим душите и сърцата си с красота. Директорът на болницата д-р Владимир Трънов поднесе красиви букети на гостуващите днес музиканти и си обещаха нови концерти и изяви.

Източник: http://dolap.bg
Снимка: http://dolap.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova