Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Доброволци възстановяват манастир в монтанското село Расово

04.07.2022

Доброволци възстановяват манастир в монтанското село Расовоанастирът в монтанското село Расово заедно с Германската св. обител „Св. Йоан Рилски“ край София се оказват тясно свързани с българския Зографски манастир „Св. Георги“ на Света гора. Заради близостта си до столицата Германският манастир се развива и привлича многобройни поклонници, докато този в с. Расово, общ. Медковец, постепенно запустява. Според запазен документ обителта в село Расово се свързва с делото на монах Михаил, който със собствени средства закупува земята и построява манастира в непосредствена близост до храма на селото.

Мястото се свързва и с живота и делото на поп Вълчо Расовски, роден през 1768 г. и доживял Освобождението, умирайки на сто и десет години. Вероятно докато е бил подчинен на видинския владика тук е идвал св. Софроний Врачански и поп Вълчо прави три преписа на История славянобългарска, единият от които се съхранява в Националната библиотека „Св. Кирил и Методий“ в София.

Манастирът в с. Расово е метох на българската килия „Достойно ест“ на Света гора, а днес се стопанисва от ефория „Зограф“. Преди няколко години ефорията получава документите си за собственост на св. обител, заедно със 120 дка земеделска земя. По волята на дарителя обаче всички приходи от земята отиват за издръжката на манастира „Св. вмчк Георгий Зограф“ на Атон, а историческото място в Расово се руши.

Със спасяването му се заемат местни хора – общинската власт, боголюбиви граждани, благодетели, доброволци, които полагат усилия за съхраняването на св. обител. Първото, което се прави, е да се укрепят постройките, след това се заемат с вътрешния ремонт и реставрацията на иконите, извършена от Калин Тодоров. Възстановяването на манастира в с. Расово става с благословението на игумена на Зографския манастир архим. Амвросий, със съдействието на ефория „Зограф“ и помощта на д-р Мимоза Георгиева.

Набирането на средства за ремонта на св. обител в с. Расово продължава. Банкова сметка:

BG95BPBI81701709000328

BIC: BPBIBGSF

Име на получателя: Ефория „Зограф“

Основание за превод: Ремонт на манастир „Св. Троица“, с. Расово.

На снимките: Обновените сгради на манастира в Расово.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova