Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

В Рилския манастир ще се проведе научна конференция

17.06.2019

В Рилския манастир ще се проведе научна конференция На 18 и 19 юни в Рилската св. обител ще се проведе научна конференция по случай 550 години от връщането на мощите на преп. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.

Събитието се организира съвместно от домакините и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Участие ще вземат преподаватели от Богословския факултетт на СУ, Богословския факултет на Букурещкия университет, ЮЗУ, ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“, Софийската духовна семинария и др.

Докладите ще бъдат представени в Иконната галерия на манастира с начален час 9:30 ч. Входът е свободен.

Участниците ще дискутират върху различни измерения на огромното влияние на Рилския чудотворец и неговата св. обител върху духовния живот по българските земи, за почитта към него сред други народи, за присъствието му в живота на българските християни днес. Сред заявените доклади на участниците са:

„Владислав Граматик и неговият разказ за връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търновград в Рилската света обител“ (Вася Велинова); „Манастирът като средище: църковно-исторически контекст на завръщането на св. Йоан Рилски в Рилската св. обител“ (Павел Павлов); „Службата за пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски в музикалните ръкописи в Рилския манастир“ (Андрей Касабов); „Българският образец за святост св. Йоан Рилски – пътуване през времето“ (Венцислав Каравълчев); „Молитва и медитация при св. Симеон Нови Богослов (949-1022 г.)“ (о. Константин Пътуляну); „Паметта за мощите на св. Иван Рилски и за тяхното завръщане в Рилския манастир“ (Иван Ж. Димитров); „Монаси-дендрити на Балканите“ (Златина Иванова); „Връзката между мощите на св. Йоан Рилски и руския град Рилск“ (Божин Дончев); „Св. Йоан Рилски в българското училище“ (Полина Спирова); „Пещерата на св. Йоан Рилски край с. Гърбино, Кюстендилско“ (Явор Митов) и др.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova