Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

БЧК отваря трапезария за бездомни в Русе за десета поредна година

22.11.2021

БЧК отваря трапезария за бездомни в Русе за десета поредна годинаЗа десета поредна година в Русе отвори врати трапезарията за бездомни и скитащи хора на Българския червен кръст.

От днес до края на студените дни хората ще получават седмични пакети с храна.

Повече от 100 са бездомните и скитащи хора в Русе. Ако през топлите месеци на годината те успяват да намерят или почасова работа, или подкрепа от обществото, то през студените от ноември до март оцеляването им е трудно.

Затова вече десета година Българският червен кръст им осигурява храна. Преди пандемията те се събираха в трапезарията, хранеха се с топла супа и готвени ястия, къпеха се в банята и си отиваха там, където никой не ги чака.

Вече втора година обаче топлата супа е само една, забранено е струпването на много хора и пакетът с храна е за цяла седмица - консерви със сармички, боб, пастет, риба, хляб и няколко вафли. Баня няма.

„Нямам адрес, всъщност някога съм имала – и в Русе, и в София, и не могат да разберат, че живея на улицата, и нито помощи, нито нищо към момента“, сподели жена, наредила се на опашката за храна.

Мъж до нея каза, че е доволен и че получената храна му стига за седмицата.

„За тези месеци, ноември и декември, получаваме финансиране от нашето национално ръководство, за което сме изключително благодарни. За месеците януари и февруари разчитаме изключително много на дарители. Тук е мястото за благодаря, минала година тази голяма кампания, която направихме, изключително много хора се отзоваха, и, разбира се, и на собствени средства на БЧК - Русе. Ще продължим да работим през тези тежки зимни месеци за тези хора. Те разчитат изключително много на нас“, обясни Антоанета Ябанозова, директор на БЧК - Русе, която организира трапезарията и дарителската кампания.

Преди пандемията много от ресторантите и заведенията за хранене отделяха от ястията в менюто си за бездомни и скитащи, но сега и това е невъзможно. Местната организация на БЧК има възможност да приготвя храна в свое помещение, така че всички дарения на продукти са добре дошли.

Източник: https://bnr.bg
Снимка: https://bnr.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova