Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Ученици помагат на спортисти със Синдром на Даун

12.04.2022

Ученици помагат на спортисти със Синдром на ДаунУченици танцуват в подкрепа на спортисти със Синдром на Даун. Благотворителният концерт събира средства, с които атлетите ни да могат да пътуват и участват в международни състезания.

Наричат ги "Слънчевите спортисти на България". Сред тях е Боян. За първи път влиза в залата, носен на ръце от родителите си, тъй като трудно ходи и не може да говори. Днес вече е сред най-обещаващите ни таланти в тласкането на гюле и мечтае за златен медал.

Благотворително дрифт и тунинг шоу в Русе в помощ на 3-годишно момиче

- Какви състезания ви очакват?

- Атлетика, бягане, скачания.

- Как виждаш бъдещето?

- Със сърцето ми.

- Със сърцето и със спорта?

- Да.

„Още от 2015 година, когато започнахме, почти 100% от тях бяха почти невербални, някои от тях агресивни. От 3 години насам виждам, че те се мотивират от очакванията, от състезанията, които предстоят. Това им дава голям шанс да бъдат интегрирани и в обществото”, обяснява Слав Петков от Федерация „Адаптирана физическа активност”.

Въпреки вече завоюваните медали от световни състезания, засега Федерацията не получава помощ от държавата. Разчита най-вече на дарители, за да могат състезателите ни да продължат да пътуват по турнири. Призивът за помощ е чут от столичното 140-о училище, в което се изучават народни танци.

И докато спортистите тренират в залата, танцьорите репетират на сцената. Учениците и техните преподаватели успяват да организират спектакъла само за седмица. И обещават, че това няма да е последният такъв благотворителен концерт, в който изкуството подава ръка на спорта.

„Всички го приеха много радушно. Това за тях е една допълнителна и много приятна емоция - че дават нещо добро и нещо хубаво в смисъла на живота”, каза Марио Гергинов, който е зам.-директор на 140 СУ "Иван Богоров".

Десетокласничката Мария-Магдалена има свой личен мотив да излезе на сцената в подкрепа на спортистите ни със Синдром на Даун.

„Преди няколко години имахме такъв случай при наши семейни приятели. Детето е добре, но те са най-слънчевите деца и винаги е хубаво да има такава добра кауза за тях, защото го заслужават”, смята ученичката.

Благотворително в концерта се включват и други танцови състави от страната.

„Югозападният университет ще се представи с две постановки, които за първи път ще бъдат показани пред публика. Ние сме казали каква е каузата и всеки има право да участва или не, но всички на 100% подкрепиха тази кауза и участват в нея”, споделя проф. Николай Цветков от Катедра "Хореография" на ЮЗУ-Благоевград.

На сцената на Музикалния театър ще излязат и атлетите ни - с обещание да се завръщат с медали от всяко състезание, на което получат шанса да участват.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova