Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Дарители откупуват стенописи в новостроящ се храм в Сливен

15.03.2023

Дарители откупуват стенописи в новостроящ се храм в СливенНеобичаен начин за събиране на средства са избрали в Сливен за довършване на храма „Св. Петка“. Дарителите могат да „откупуват“ стенописите, които предстои да бъдат изографисани в църквата. Тази практика е започнала още през 2021 г. и досега са се отзовали осемдесет и шестима души, които са предоставили 105 000 лв. за стенописите в храма. Сред дарителите е и Сливенският митрополит Йоаникий.

За цялостното изписване на „Св. Петка“ са необходими 121 000 лв. Досега са останали само шест неоткупени стенописи. Цената им е средно по четири-пет хиляди лева, но има и по-скъпи. Това зависи от тяхната големина и сложност на изпълнение. Засега събирането на средства за изписването на църквата върви с бързи темпове и вероятно изографисването ще приключи към края на 2024 г., смята предстоятелят на храма о. Йоан Петров.

Сливенският храм ще бъде сред първите, в които ще има стенописи на наскоро канонизирани светци като св. Паисий Светогорец.

Храмът се изографисва от Живка Иванова, на която помагат две нейни колеги със сливенски корени, живеещи във Велико Търново.

Църквата „Св. Петка“ е първата, строена в града през последните двадесет години. Първата копка е направена през 2008 г. с благословението на митр. Йоаникий. Тя се намира до т. нар. нови сливенски квартали, където няма православен храм. За построяването на новата църква са провеждани различни дарителски кампании, в които са се включили с пари, доброволен труд и материали фирми и граждани.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova