Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Живот с ново сърце: След 6 години чакане Димитър Костов от Смолян вече е трансплантиран

24.08.2023

Живот с ново сърце: След 6 години чакане Димитър Костов от Смолян вече е трансплантиранДимитър Костов от Смолян – първият българин, на когото беше поставено изкуствено сърце със средства от държавата, вече е трансплантиран и състоянието му се подобрява. Мечтата на 47-годишния мъж – да чуе отново туптене в гърдите си, вече е реалност.

След шест години живот с изкуствено сърце, срокът му на годност изтече. Мъжът разбира, че може да получи ново сърце в болница в Сан Диего, а Здравната каса у нас отпуска парите за операцията.

И така – на 4-и август Митко отпътува с надеждата за нов шанс. „Мечтата след осем години най-накрая се сбъдна, довечера летя“, каза той, преди за излети за САЩ. И с чувството си за хумор добави: „Е, пропуснах шанса да пътувам с круиз с балерини, но така е било писано“.

„Митко беше много спокоен и весел преди операцията, влезе с думите: „Сега всичко е в ръцете на лекарите и на онзи отгоре“, разказва Мария Гиневска.

Операцията приключва успешно, а до младия мъж неотлъчно са близки и приятели. „Много добре мина – все едно аз се родих с ново сърце“, отбелязва майка му Благодарна Костова.

„Всичко е добре – изследвания, показатели. Митко отговаряше на команди. Тя му казваш: „Стисни ръката“. Включен беше към хиляди системи и монитори“, разказва и Мария.

Сега предстоят седмици на възстановяване, казва д-р Йордан Македонски от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, който придружи пациента до Съединените щати.

„Като се събраха на съвет, веднага одобриха всичко. И два дена по-късно намериха донор и направиха трансплантацията“, обяснява д-р Македонски.

Хирурзи, диетолози, психолог, социален работник са ангажирани да следят състоянието на мъжа. „Техният план е една седмица да седи в реанимацията, след това две седмици в болницата, а след това ще има жилище близо до болницата за прегледите“, пояснява д-р Македонски.

Част от сумата за престой, полети и възстановяване е събрана от дарения. Кампанията обаче продължава.
„Да може с него да изкара 100 години“, отбелязва майка му. Ако всичко с Димитър е наред, той ще е отново на родна земя след няколко месеца./ПловдивПрес


Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova