Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Институтът за изследване на изкуствата към БАН дава временен достъп до свои ценни и редки издания

09.04.2020

Институтът за изследване на изкуствата към БАН дава временен достъп до свои ценни и редки изданияУчените от Института за изследване на изкуствата съобщиха, че дават временен online достъп до свои редки и скъпи издания на сайта си – тук.

Изданията са посветени на актуални проучвания върху културата и изкуството на България и света и са в малък тираж, предназначени са предимно за експерти, богато илюстрирани и представителни. Учените се надяват, че в състоянието на пандемия и ограничено общуване подобни книги биха допринесли за по-лесното понасяне на принудителната самоизолация. Те са своеобразен великденски подарък на изследователите към интересуващите се от християнско изкуство.

В тази връзка директорът на института проф. д-р Емануел Стефанов Мутафов припомня думите на св. Йоан Златоуст: „Човек, който поради нужда не може да посети църква, може себе си да превърне в жертвеник (храмов олтар – Е. М.), на който да се моли“. Същият отец на православието, когато говори за любовта към ближния, споменава: „Ти почиташ днешния жертвеник, защото оттам приемаш Тялото Христово (светото Причастие – Е. М.), но се отнасяш надменно към този, който самият е тяло Господне, и безучастно го гледаш да се погубва. Можеш да видиш този жертвеник да се издига навсякъде – и по тесни улички, и по площади, където можеш да Му принасяш жертви по всяко време“ (Йоан Златоуст, Коментар върху Второ коринтяни).

Затова проф. Е. Мутафов съветва: в ситуацията на пандемия посрещнете великденските празници у дома, превръщайки себе си в жертвеник на чистата вяра, четете и не излагайте другите на опасност, особено свещениците, които са малцина.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova