Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

БЧК раздава хранителни продукти на над 40 хил. души

08.04.2020

БЧК раздава хранителни продукти на над 40 хил. душиИндивидуални пакети с 16 хранителни продукти от първа необходимост ще получат 1098 уязвими жители на столицата, предаде БГНЕС.

Списъците с най-нуждаещите се са изготвени от Агенцията за социално подпомагане, а служители и доброволци на Българският червен кръст (БЧК), подпомагани от представители на районните кметства в София, ще доставят хранителните пакети до домовете на всеки един.

„За София ще обхванем около 1000 души, разпределени в различни райони. Допълнителната група, което сме включили, освен самотно живеещи и възрастни хора, са и хората, които трябва да си стоят вкъщи, защото са в карантина. Някои от тях нямат доходи, нямат и близки, които да им помогнат“, обясни заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Това е поредният транш, а общо през следващите седмици инициативата ще достигне до над 40 000 души. Раздаването стартира днес от три временни пункта на БЧК в София. Индивидуалните пакети са със средно тегло до 30 кг и съдържат продукти като брашно, олио, ориз, консерви и др. Освен това, в тях има и специално подготвени информационни листовки със съвети за поведение в условията на криза.

Заместник-министърът обясни, че през Европейския социален фонд е осигурена и допълнителна финансова подкрепа за хората от патронажната грижа, а сумата е около 45 млн. лв. Няколко от общините дори вече имат и сключени договори. „В допълнение на това, с бюджетен ресурс 5 млн. лв., сме дали още един шанс на местните власти как да организират топъл обяд и храна, която ежедневно да се разнася до възрастни и самотно живеещи хора. Надявам се с общи усиля да се справим в тези трудни дни“, допълни Русинова.

От своя страна заместник-генералният директор на БЧК д-р Надежда Тодоровска припомни, че организацията е пуснала и свое мобилно приложение, което помага на хората в случаи на оказване на първа помощ и съвети за предпазване от коронавируса. Освен това в БЧК работи и горещ телефон, предназначен за граждани на трети страни, който приема обаждания на 6 различни езика.

Източник: https://nova.bg
Снимка: https://nova.bg

Споделете с нас добрина - ваша или на ваш познат и ние ще я разкажем на страниците на Милостив, за да вдъхновим и други добротворци.

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova