Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Благотворителни църковни инициативи в навечерието на Рождество Христово

21.12.2022

Благотворителни църковни инициативи в навечерието на Рождество ХристовоВ навечерието на Рождество Христово храмове, неделни училища и християнски организации организират редица благотворителни акции. Както се очаква, църковните инициативи са насочени в помощ на конкретни хора или точно определени каузи.

Благотворителен базар в столичния храм „Св. Андрей Първозвани“

Енорията на храм „Св. Андрей Превозвани“ в София, воглаве с предстоятеля о. Стилиян Табаков, организираха благотворителен базар в помощ на Калин, млад вдовец, който след смъртта на съпругата си се грижи сам за двете им деца – на четири и на девет години. На 18 декември в храма се проведе разпродажба да коледни сувенири, изработени и предоставени с благотворителна цел. За един ден е събрана сумата от 3 795 лв.

Кампанията все още е в ход. Освен артикулите от базара, в полза на Калин се продават и картините от конкурса „Рождество Христово“, организиран от храм „Св. Андрей“ и галерия „Арт муза“ в навечерието на Рождество Христово. Награждаването на победителите се проведе на 18 декември и в храма сега са изложени отличените творби.

Организаторите на благотворителната акция благодарят на всички дарители и на тези, които предоставиха прекрасните си изделия за базара.

Благотворителни дейности на столичния храм „Рождество Христово“

Енорийският център на храм „Рождество Христово“ организира няколко благотворителни инициативи, които ангажират енориашите и помощници от други части на София и страната.

И през тази година Неделното училище към храма се включи в международната програма Ангелска елха – в подкрепа на децата на затворници. На празника на св. Николай започна събирането на подаръци за децата на хората, лишени от свобода. От 6 до 20 декември в храма се приемат и опаковат нови подаръци, подходящи за деца и младежи до осемнадесет години. Те ще бъдат доставени до семействата, които ще посрещнат празниците без подкрепата на своите близки.

Благотворителен базар в храма набира средства за семейството на дете с рак на костите. На него се продават картичките, изработени в проекта „Спаси икона“ на Енорийския център и произведенията от кампанията „Ангелофания“. Досега са събрани близо 1000 лв., като кампанията продължава. Рождественски картички, изработени в „Спаси икона“, бяха откупени от ръководството на Богословския факултет на Софийския университет и изпратени до приятели и академични партньори на учебното заведение. Средствата също ще бъдат приведени за лечение на болното дете.

Целогодишната благотворителна кампания на храма, която събира трайни храни за бедни енориаши и хора в затруднено положение, ще предостави храна за Бъдни вечер и Рождество Христово на лекуващите се в болницата в Бухово. Там изживяват последните си дни болни хора, лишени от роднинска грижа, които не са забравени от енориашите на „Рождество Христово“. Милосърдната кампания за събиране на трайни храни дава възможност на жителите на големия столичен квартал да направят своето дарение за тези, които страдат, но остават невидими.

Енорийският център на храм „Рождество Христово“ ангажира в своята дейност и български църковни общности в чужбина. Сътрудничеството с Българската църковна община в Люксембург тази година осигурява рождественски подаръци за деца с увреждания от столицата. Така добрите сърца преодоляват граници и далечни разстояния.

Празничните инициативи на църквата „Рождество Христово“ в навечерието на храмовия празник включват прожекция на филма „Къде си Адам?“, състояла се на 17 декември, и концерт от църковни песнопения на хор „Агия“ на 20 декември от 18:30 ч.

Кампания „Енорийска задружност“ във Варна

За поредна година Църковното настоятелство на храмовете „Св. Николай Чудотворец“ и „Св. архангел Михаил“ във Варна в навечерието на Рождество Христово провежда милосърдната кампания „Енорийска задружност“. Тя включва събирането и комплектоването на 250 пакета с хранителни продукти, които преди Коледа да бъдат раздадени на нуждаещите се (тук влизат енориаши на храмовете и тези, които се хранят в енорийската кухня за бедни).

Ще се събират само дълготрайни продукти:

- консерви – рибни, пастет, лютеница и пр.;
- варива – ориз, леща, боб, макарони;
- сладки – бисквити, вафли, мармалад, захар;
- олио, сокове, компоти;
- дълготрайни вакуумирани колбаси;
- всичко което ни е на сърце и е дълготрайно и добре пакетирано.

Продуктите ще се събират до 23 декември в храм „Св. архангел Михаил“ от 10 до 17 ч. (в събота и неделя до 14 ч.) или в храм „Св. Николай Чудотворец“ от 08:00 до 17:00 ч.

Всеки, който не е от Варна, или няма време и възможност да купи и донесе продукти, може да помогне с парични средства, с които доброволците да закупят нужното. Даренията също ще се събират в книжарницата на храм „Св. архангел Михаил“ или по банков път:

Банка ДСК

IBAN: BG90STSA93000026427478

BIC: STSABGSF

титуляр на сметката: храм „Св. Николай Чудотворец“ Варна

Непременно посочете основание – За милосърдна дейност.

Ако искате да разкажете за благотворителните Рождественски иницативи на вашия храм, ще очакваме вашите писма на адрес: redaktori@dveribg.net. Тези разкази вдъхновяват и други да последват примера на добротворците.

Източник: https://dveri.bg
Снимка: https://dveri.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2023 milostiv.org
dgamalova