Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Благотворителен концерт в подкрепа на деца със Синдром на Даун

09.10.2018

Благотворителен концерт в подкрепа на деца със Синдром на ДаунДнес млади музиканти ще подкрепят с изкуството си създаването на „Даун Синдром Център“

С безвъзмездното гостоприемство на НДК, Сдружението на родителите на деца със Синдром на Даун и Фондация „Консонанс” ще отбележат Международния месец за информираност на тема Синдром на Даун (СД) и ще поставят началото на реализирането на една голяма мечта – създаването на първия за България Даун Синдром център.

Необходимостта от създаване на центъра е продиктувана от многобройните сигнали на родители на новородени деца със СД, които търсят информация и място за ранна интервенция; нуждата от припознато място, където да общуват, спортуват и играят; голямата изолация на младежите с тази диагноза и желанието им за социални контакти, място, където да се обучават и забавляват и да се чувстват полезни.

През последните години, с приемането на новите законови разпоредби относно децата със специфични проблеми и развитие, децата със СД намират все по-лесно място в масовите детски градини и училища, но въпреки това проблемите пред родителите им са огромни. Повечето деца се справят в детската градина и началното училище и разликата с техните връстници не е особено забележима - те са интегрирани. Проблемът възниква в по-горните класове, където натоварването е много по-голямо, а съучениците им се обособяват в групи. Така започва разделението и ако децата със Синдром на Даун нямат приятели, възникват поведенчески проблеми. Затова създаването на гостоприемно място, където ще могат да играят и споделят време с приятели, става все по-важно за тяхното бъдещо развитие и интеграцията им.

В концерта ще участват талантливите деца от Фондация "Консонанс" Петър Дюлгеров (пиано), Георги Василев (пиано), Теодора Маркова (пиано), Теодора Занева (пиано), Лазар Мицов (кларинет) и Мариан Минчев (акордеон), които ще представят любими класически произведения. В програмата ще прозвучат творби за соло пиано, пиано 4 и 8 ръце, кларинет и пиано, както и импровизации на акордеон. Специална подкрепа ще окажат и Белослава, Михаела Филева и Вензи, както и малките певци от вокална група "Смехоранчета".

Кога и къде

9-и октомври, от 19:00 ч. до 20:30 ч. НДК, зала „Люмиер“

За организаторите

Сдружение на родителите на деца със Синдром на Даун е нестопанска организация, основана през 2009 г., която има за цел да работи за социалната интеграция и личностната реализация на хората, в частност на децата и юношите със Синдром на Даун - най-често срещаната генетична аномалия. Това състояние се дължи на една допълнителна хромозома в 21-та хромозомна двойка. Хората с този синдром имат в кариотипа си 47 хромозоми вместо 46, както всички останали. На всеки 700 родени деца, едно е със синдрома, като тази честота е еднаква във всички страни, всички раси и всички социални групи. Годишно в България се раждат около 100 деца с генетичната аномалия.

Фондация "Консонанс" е създадена през 2014 година и чрез организиране на концерти, майсторски класове, уъркшопове, семинари и други събития, подкрепя млади български музиканти, лауреати на национални и международни конкурси в областта на класическата музика и им дава възможност за развитие и срещи с утвърдени музиканти на световно равнище.

Повече информация - тук.

Източник: http://mamaninja.bg
Снимка: http://mamaninja.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2021 milostiv.org
dgamalova