Присъедини се към нас в Facebook English | Присъединете се към нас 

Доброволци дариха 33 литра кръв за деца с редки болести

10.05.2023

Доброволци дариха 33 литра кръв за деца с редки болестиНад 80 души откликнаха на призива за даряване на кръв за децата с таласемия – рядко, наследствено, генетично заболяване на кръвта, при което пациентите страдат от тежка анемия и имат нужда от редовно кръвопреливане два до четири пъти в месеца. Това показват резултатите от провелата се вчера и днес Кампания по доброволно кръводаряване в Спешното отделение на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Събраната кръв ще покрие нуждите за 100 кръвопреливания или за 1 месец за всички 45 деца, които се лекуват и проследяват в Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Организатор на инициативата бе фармацевтичната компания Нобел фарма в партньорство с Експертния център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, Центъра по трансфузионна хематология и Фондация „Калинки за живот – за децата с таласемия“.

От явилите се 80 доброволци 68 бяха тези, които нямаха противопоказания и реално успяха да дарят кръв. Събрани бяха 33 литра кръв. В кампанията се включиха както доброволци, както и лекари от УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ“.

"Искрено благодарим на всички дарители! Много е важно този жест да не остане изолиран, а да постави началото на добра традиция, защото нашите деца имат нужда от кръв не един, а дванайсет месеца в годината“, коментира д-р Атанас Банчев, координатор на детския хематологичен център в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Който има желание може да дари кръв във всеки център по трансфузионна хематология дори и извън организираните кампании. Работното време на стационарните екипи е в делнични дни от 8.00 до 12.00 часа; 13.00 до 18.30 часа, а в събота, неделя и официални празници : от 9.00 до 15.30 часа.

Източник: https://www.mediapool.bg

Новини

Търси

Тип новина

 1. Всички
 2. Благотворително събитие
 3. Вдъхновяваща новина
 4. Зов за помощ
 5. Искам да помогна

Категории

 1. Всички
 2. Сираци
 3. Деца с увеждания
 4. Хора с увреждания
 5. Стари хора
 6. Приюти
 7. Кухни за бедни
 8. Социално слаби
 9. Хора със здравословни проблеми
 10. Затворници
 11. Бежанци
 12. Православни храмове
 13. Алкохолно и наркозависими
 14. Други

Тип помощ

 1. Всички
 2. Книги
 3. Лечение
 4. Кръводаряване
 5. Играчки
 6. Лекарства
 7. Облекло и обукви
 8. Хранителни продукти
 9. Мебели
 10. Техника
 11. Финансова помощ
 12. Социални събития
 13. Курсове и обучения
 14. Доброволчески труд
 15. Работа срещу заплащане
 16. Подслон
 17. Култура
 18. Конкурси

Покажи всички новини

Copyright © 2011-2024 milostiv.org
dgamalova